Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrofeed
  • 27.05.2022. 16:30

Novi alternativni trendovi u ishrani svinja i uticaju na reprodukciju

Koliko je stočna hrana važna za zdravlje i reprodukciju svinja i koje su alternative, govorilo se na 89. Sajmu poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/Bulgn
  • 707
  • 40
  • 0

Sa rastom cena energenata, žitarica i drugih inputa u poljoprivredi, beleži se i vrtoglav rast cena stočne hrane, pa se razmišlja o alternativama.

Stočna hrana važan deo fertiliteta

Na 89. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u okviru Dana stočara predstavila se i kompanija Agrofeed SEE koja je već 10 godina vodeći proizvođač premiksa i aditiva za stočnu hranu u Mađarskoj. Ova firma omogućava svojim proizvodima nizak odnos konverzije hrane i isplativ uzgoj, što u ovom trenutku situacije na tržištu, najviše zanima stočare.

Na primer, nutricionista Ferenc Lanko na predavanju posvećenom upravo novim trendovima u ishrani svinja predstavio je proizvod VivaOxi-Omega koji je ekvivalent vitamina E. Kako kaže, jača imuni sistem, poboljšava apetit, doprinosi dnevnom prirastu i poboljšava reprodukciju krmača - dakle, osigurava graviditet, povećava broj živorođene prasadi i produžava proizvodni vek.

Lanko na predavanju posvećeno novim trendovima u ishrani svinja (foto: Đ.Lalić)

Proizvod sadrži visok nivo Omega 3 masne kiseline, pa je dobar za malu prasad, ali i za grla za tov.

Životna sredina i ishrana su kardinalna pitanja

Nadovezajući se na temu fertiliteta gde osim ishrane, pažnju treba posvetiti i okruženju u kojem se životinja nalazi, stručnjak za reprodukciju Vazul Fulop ukazao je na nekoliko efekata stvaranja velikih legala prasadi.

Problem je, između ostalog i premalo prostora.

Bitna je ishrana i životna sredina, ističe Fulop

"Životna sredina i ishrana su kardinalna pitanja o kojima se mora povesti računa kako bi se održala visoka stopa ovulacija", kaže stručnjak za reprodukciju i dodaje da su ishrana i komfornost veoma važna u prvih 30 dana graviditeta.

Lanko je govorio i o važnim momentima za postizanje genetskog potencijala. Tu se raspravljalo o starosti i kondiciji na početku reprodukcije, zadovoljenju potreba tokom ishrane, situaciji sa rezervama nutrijenata kod prasadi i poboljšanju kvaliteta kolostruma i mleka.


Tagovi

Agrofeed Stočna hrana Ferenc Lanko Vazul Fulop Odgoj Prasad


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner