Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo i kozarstvo
  • 20.11.2017. 12:00

Novaković: Nemamo konkretne strategije

Mnogi nisu optimisti kada je reč o ovčarstvu i kozarstvu u Srbiji.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.497
  • 154
  • 0

Pedesetih godina prošlog veka u Srbiji je bilo pet i po miliona ovaca, dok ih danas ima 1.7 miliona, sa trendom opadanja. Kada je o kozarstvu reč, ima 280.000 ovih grla. Mnogi nisu optimisti kada je reč o ovim granama u stočarstvu.

"Stočari bi ovi zime trebalo da se presaberu i da izvrše dobru i pravilnu selekciju grla, koja nisu rentabilna, kao i ona koja su više godina u laktaciji, šest, sedam ili osam godina. Mi nijedne godine nismo napravili konkretnu stragtegiju za neku oblast, uvek se pravi neka uopštena", napominje dipl. inž. Zoran Novaković iz Stručne i savetodavne službe Novi Sad.

Hrana će biti problem

Na ispitu će najviše biti prehrana stoke, jer su ratarske kulture podnele najviše štete, a i moguća je pojava aflatoksina. Preporuka je da se koriste repini rezanci, ukoliko je moguće.

"Prvo su se sve količine spakovale za izvoz. Ja ne znam šta će stoka da jede ove zime. Doći će do pokolja, jer hrane nema", tvrdi Novaković.

Kozarstvo sve popularnije

Sve više je interesovanja za uzgoj koza, posebno u Vojvodini. Popularne su alpina i burska koza. Ipak, put umatičenja grla je težak, a važeći zakon u suprotnosti sa praksom.

"Još uvek nije ukinuta zabrana o držanju koza, pa su one van zakona. Na jednu stranu imamo subvencije, a na drugoj su van zakona. Ne možeš da praviš strategiju za ono što ne postoji! A ljudi su jako zainteresovani", kaže Zoran Novaković.

Dodaje da ova proizvodnja nije loša za mala gazdinstva i da bi je trebalo forsirati.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Koze Ovce Zoran Novaković Repini rezanci Ishrana stoke Aflatoksin


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner