Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena svinjetine
  • 24.06.2021. 07:30
  • Njemačka

Niske cijene svinjetine u Kini narušile tržište u Njemačkoj

U Njemačkoj su u samo tjedan dana cijene svinjskog mesa pale za 9 centi. Tamošnji stočari su ljutiti zbog uvoza.

Foto: Bigstock/jimbophotoart
  • 71
  • 292
  • 0

Drastičan pad cijene svinjetine u Kini potkopao je međunarodno tržište. Kako javlja reuters, u Njemačkoj su one naglo pale na 1,48 eura u odnosu na 1,57 tjedan dana ranije.

Pad cijena izaziva burne reakcije stočara zbog sve strožih zahtjeva o dobrobiti životinja i skupih proizvodnih troškova, a pad prihoda ih stavlja pod veliki pritisak. Nezadovoljni su, kažu za top agrar, uvozom iz inozemstva.

"Takvim neodgovornim ponašanjem potisnut ćemo ovaj uzgoj iz svoje zemlje, a zatim uvoziti svinjetinu iz onih sa znatno nižim standardima dobrobiti", rekao je Hubertus Beringmeier, glasnogovornik njemačkog udruženja poljoprivrednika (DBV)

"U Kini su cijene pale preko 50 posto, a taj utjecaj se može osjetiti u cijelom svijetu", navodi se u izvještaju njemačke najpoznatije klaonice i pakirnice mesa Tönnies.  Naime, ondje su se cijene tek oporavile od pada koji se dogodio krajem 2020. godine zbog izbijanja afričke svinjske kuge. Tada je njihova prodaja te vrste mesa rasla na europskom tržištu dok su neke druge zemlje, poput Španjolske, više izvozile u Kinu. Pogođeni su bili i stočari u okruženju

DBV napominje da ovoga puta nema mjesta panici i da bi pozitivna slika na domaćem tržištu trebala podržati cijene. "Najbolje preduvjete za rast tržišta daje slaba opskrba klaonica, ali i trenutno europsko nogometno prvenstvo te dobro vrijeme za roštilj", tvrde iz ovog udruženja.


Tagovi

Cijene Svinjsko meso Njemačka Otkupne cijene Svinjetina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.