Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz svinjetine
  • 14.02.2021. 07:30
  • Ukrajina

Niske cene: Ukrajinski stočari traže ograničenje uvoza svinjetine iz EU

Mnogi domaći proizvođači ne mogu sebi da priušte takvu konkurenciju, kaže Sergej Kasjanov, predsednik upravnog odbora poljoprivredne kompanije "KSG Agro" kritikujući uvoz svinjskog mesa iz EU.

Foto: Bigstock/hrabar
  • 160
  • 97
  • 0

U 2020. godini uvoz svinjskog mesa u Ukrajini je dosegao 17 odsto, a farmer.pl kao glavni razlog navodi činjenicu da je kinesko tržište zatvoreno za evropske dobavljače zbog afričke svinjske kuge, a oni su ipak spremni da prodaju svinjetinu po bizarno niskim cenama na stranom tržištu.

"Mnogi ukrajinski proizvođači ne mogu sebi da priušte takvu konkurenciju“, upozorava Sergej Kasjanov, predsednik upravnog odbora poljoprivredne kompanije "KSG Agro".

Ukrajinsko Ministarstvo ekonomskog razvoja i trgovine saopštilo je da će se proizvodnja te vrste mesa u 2021. godini povećati za 3,1 odsto u odnosu na godinu pre i to na 740.000 tona. Prema njihovim očekivanjima, potražnja će premašiti ponudu za 10,9 odsto tj za 90.000 tona. Takođe, očekuju da će se uvoz u istom razdoblju smanjiti za 2,9 odsto, a izvoz za čak 20.

"U drugom tromesečju ove godine trebalo bi da očekujemo i rast otkupnih cena živih svinja", kaže Kasjanov dodavši da će prema njihovim procenama cene žive stoke porasti sa dosadašnjih 1,10 do 1,16 evra na 1,31 do 1,42 evra.

Rešenje - smanjenje uvoznih kvota?

Prema njegovim rečima, situacija na ukrajinskom tržištu prilično je teška, jer je zbog rasta cena žitarica porasla i ona za krmne smese i to u proseku za čak 30 odsto. To bi moglo da znači da će mali uzgajivači možda biti primorani da napuste tržište, a njihova proizvodnja postati neprofitabilna. Istovremeno, preživeće uglavnom velike kompanije koje su sklopile dugoročne ugovore sa otkupljivačima i potrošačima.

"Zahvaljujući našoj strategiji, imamo svoju pšenicu i kukuruz, a kupujemo samo premikse", govori Kasjanov dodavši da zbog toga imaju niže troškove proizvodnje u poređenju sa onima koji hranu moraju da kupuju.

"Iz tog je razloga profitabilnost naše kompanije stabilna", kaže zaključivši time da su potrebne mere za smanjenje kvota uvoza iz zemalja EU.

U januaru ove godine ukrajinsko udruženje uzgajivača svinja je zatražilo od trgovinskog predstavnika Ukrajine, zamenika ministra gazdinstva, Tarasa Kačkea, da uzme u obzir tu činjenicu u pregovorima sa EU o izmeni sporazuma o slobodnoj trgovini.


Tagovi

Ukrajina Svinjetina Uvoz Meso Sergej Kasjanov Niske cene


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.