Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paraziti
  • 23.03.2023. 09:00

Nematoda hemonhus opasna je krvopija ovaca i koza - šta nam je činiti?

Kao posledica stalnog oduzimanja krvi, ovce i koze postaju malokrvne pa su im naročito sluznice očiju blede. Životinje su potištene i pospane. Bolest se ogleda u različitim oblicima od blagih neprimetnih znakova do naglog uginuća.

Foto: Depositphotos/PiterKrig
  • 264
  • 53
  • 0

Brojni su paraziti pronašli svoj "dom" u probavnom sistemu malih preživara. Među njima se posebno ističu želučano - crevni oblici koji tu nalaze sklonište za razvoj i krv koju redovno sišu. U tome je naročito nezasitan upravo Haemonchus contortus, nematoda koji se smatra velikom opasnosti kako za ovce tako i za koze.

Život u sirištu

Haemonchus contortus je za svoje "stanište" izabrao sirište. Od ostalih koji sa njim dele "zajednički dom" se razlikuje po veličini (2-3 cm) i izgledu. Prepoznaćemo ga po izrazito crvenoj boji koja je odraz bogatih krvnih obroka unutar creva. Do sirišta dolazi unešenom travom, tačnije u obliku golim okom nevidljivih larvi trećeg stupnja. Jednom u sirištu zavući će se u sluznicu gde će se tokom nekoliko nedelja razviti u pravog krvopiju.

Zanimljivo je napomenuti da ovaj parazit zna kada je najpovoljnije nastaviti razvoj, a kada mirovati i čekati povoljnije vreme za dalji razvoj i polaganje jajašaca. U našim krajevima, u sirištu larve miruju tokom zimskih meseci kako ne bi prepustile podmladak nepovoljnim zimskim uslovima.

Život na pašnjaku

Ova nematoda je ustvari parazit malih preživara tropskih i suptropskih područja koji se proširio i na umerena klimatska područja pa tako i u nas. Njena rasprostranjenost zavisi od količine padavina i temperature. Veliki broj životinja na malom prostoru dovodi do većeg nakupljanja parazita i veće mogućnosti zaraze, posebno ako su životinje prisiljene da pasu u blizini odloženog izmeta u kom su se razvile larve. Oplođene ženke polažu i preko 1.000 jajašaca dnevno koja se s izmetom brzo nađu na travi.

Iz jajašaca će se izleći larve koje će već za tri nedelje kao larve 3. stepena biti sposobne za život unutar životinje. Na pašnjaku najduže preživljavaju pri temperaturi u rasponu od 15 do 37°C i relativnoj vlažnosti od 85 do 100 odsto. 

Kako nematoda iscrpljuje i razara?

Kao posledica stalnog oduzimanja krvi, ovce i koze postaju malokrvne pa su im naročito sluznice očiju blede. Životinje su potištene i pospane. Bolest se ogleda u različitim oblicima od blagih neprimetnih znakova do naglog uginuća. Kada unese travom veliki broj larvi (više od 30.000) vrlo brzo postane slabokrvna što možemo najlakše uočiti pregledom sluznice očiju. Životinje se teško kreću i katkad ugibaju na paši. Možemo uočiti i tjestastu oteklinu (edem) u podviličnom području. Pri tome moramo znati da se sličan klinički znak javlja i tijekom metiljavosti. Izmet je uglavnom oskudniji suh i taman.

Ukoliko se pojavi, proliv najčešće nastaje kao kombinacija zaraze sa drugim želučano - crevnim parazitima. Iako teško, organizam uspeva da nadoknadi oduzetu krv pa dolazi do prolaznog  poboljšanja, koje je kratkotrajno, jer u poslednjoj fazi bolesti sledi pogoršanje uzrokovano stalnim oduzimanjem krvi i nenadoknadivom slabokrvnosti.

Uzorak izmeta u laboratoriju

Postojanje parazita se može dokazati pretragom izmeta i specijalnim obeležavanjem jajašaca jer je poznato da slična jajašca polažu ženke brojnih drugih želučano - crevnih parazita.

Haemonchus contortus (Foto: A. Marinculić)

Ne smemo zanemariti sledeće: 

Posavetovati se s veterinarom: Kada se radi o ovoj nematodi, proliv često potpuno izostane. U početku je jedini jasan znak bolesti malokrvnost, koju možemo uočiti bledilom sluznica. Da ne postoje univerzalni lekovi za parazite govore upravo i neuspešna lečenja nasumice odabranim antiparazitikom. Pravilnom izboru leka uvek mora prethoditi i dokaz uzroka bolesti. 

Pravilnu ishranu: Brojna su istraživanja pokazala da su dovoljno i pravilno hranjene ovce i koze otpornije na parazite. Proteini, minerali te energijom bogata hrana, garancija su uspešne borbe i protiv ovog parazita. Pravilom hranidbom omogućiće se brže stvaranje crvenih krvnih stanica koje oduzima parazit. 

Da li ste znali?

  • da hemonhozu prati smanjeno uzimanje i smanjena konverzija hrane. Utiče na plodnost te dovodi do uginuća jagnjadi i time uzrokuje neprocenjive ekonomske gubitke.  
  • da parazit uzrokuje i pad mlečnosti i lošiji kvalitet runa.
  • da je bolest postala ozbiljna pretnja uzgoju ovaca širom sveta jer se parazit prilagodio preživljavanju u različitim klimatskim uslovima.
  • da ženka parazita polaže preko 1.000 jajašaca dnevno što uzrokuje brzu kontaminaciju pašnjaka.
  • da "dobro raspoložena" ženka može dnevno oduzeti čak 0,05 ml krvi, što u uobičajenim slučajevima zaraze sa svega 100 parazita može iznositi čak 5 ml krvi u danu.
  • da je parazit razvio zabrinjavajuću rezistenciju i na najnovije lekove.
  • da kao i druge želučano-crevne parazite, ovog odlikuje sposobnost preživljavanja za vreme nepovoljnih klimatskih prilika poput zimskih niskih i letnjih visokih temperatura i suši.
  • da danas svedočimo globalnim klimatskim promenama, kraćim i blažim zimama te sve toplijim i dužim letima, stoga moramo biti svesni da će ovaj parazit ubrzo postati velika opasnost tokom cele godine.

 Mala enciklopedija znanja 

Invazija je pojam koji se u nauci o parazitima koristi za zarazu, a to podrazumeva unošenje ili ulaz za zarazu sposobnog oblika parazita koji unutar domaćina zna što mu je činiti kako bi osigurao potomstvo.

Larva je pojam koji se odnosi na razvojni oblik koji izlazi iz jajašca nematode. Parazit je višećelijski organizam valjkastog tela. Ima ih svuda u zemljištu, vodi biljkama i životinjama. Samo neke nematode žive parazitskim načinom života što znači da ne mogu preživeti bez domaćina.

Larve nematode u kapljici rose 

Rezistencija (otpornost parazita na lekove) je pojava koja se kao i u bakterija razvija kao posledica nestručne i preterane primene lekova, što rezultira nedovoljnom efikasnošću. 


Tagovi

Hemonchus contortus Ovca Koza Ekonomski gubici Parazit Malokrvnost Nematoda


Autor

Albert Marinculić

Više [+]

Univerzitetski profesor koji dugi niz godina objavljuje članke u stručnom časopisu "Ovčarstvo i kozarstvo" te izlaže na stručnim skupovima stočara.