Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Il de frans
  • 17.12.2019. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačka Palanka

Nemanja Marjanović: Ovčarstvo je moja budućnost

Svoju poslovnu priču dvadesetdevetogodišnji Nemanja Marjanović iz Bačke Palanke započeo je pre četiri godine kada je kupio nekoliko ovaca, a kasnije i umatičenog ovna. Za svoje malo stado sam je pravio ovčarnik i tako ispunio želju da se bavi ovčarstvom.

Foto: Rada Milišić
  • 1.297
  • 201
  • 0

Svoju poslovnu priču dvadesetdevetogodišnji Nemanja Marjanović iz Bačke Palanke započeo je pre četiri godine kada je kupio nekoliko ovaca, a kasnije i umatičenog ovna. Za svoje malo stado sam je pravio ovčarnik i tako sebi ispunio želju da se bavi ovčarstvom.

Nemanja Marjanović je od malena voleo životinje te je bilo sasvim logično da posle osnovne škole upiše srednju poljoprivrednu i školuje se za veterinarskog tehničara. Zaposlio se ali ne u struci, ali nije odustao od svojih želja te je svoju poslovnu priču započeo pre četiri godine kada je kupio nekoliko grla ovaca. 

"Polovinom 2015. godine kada su se stekli uslovi, odnosno kada se spojila moja ljubav i želja da se bavim ovčarstvom i kada sam kao veterinarski tehničar nakon prakse stekao solidno znanje doneo sam čvrstu odluku - otišao sam u obližnji Obrovac i kupio pet mladih ovaca, a kasnije i umatičenog ovna. Imao sam na raspolaganju kuću i dvorište moje bake tako da sam tamo sam gradio ovčarnik, dograđivao, pregrađivao za potrebe mog malog stada", kaže Marjanović. 

Posle prvog jagnjenja kaže već su se videli rezultati, stado se uvećalo, a to je bila svojevrsna potvrda njegovog rada. "Za nekoga ko je, kao ja, krenuo od nule i sve finansirao svojim novcem ovo je bio veliki uspeh," rekao nam je Marjanović.

Uzgoj ovaca sa francuskim pedigreom nije zahtevan, a isplati se

Teško je obezbediti hranu za ovce

Danas, ovaj mladi stočar ima 25 ovaca, dva mala objekta koja je sam napravio i naravno veliku želju da stado bude brojnije. Ipak kako ni jedan posao nije lak i jednostavan i Nemanja se suočava sa problemima, a jedan od njih i možda najveći je hrana za ovce.

Nemanja je 2015. godine kupio pet mladih ovaca, a kasnije i umatičenog ovna

"Nemam zemlje u vlasništvu, a ni mehanizaciju. Do sada sam nabavljao detelinu, livadsko seno, kukuruz, ječam od sredstava koje sam dobijao na osnovu podsticaja po umatičenoj ovci. Nekako sam se uklapao. Situacija se promenila i sada ne mogu da konkurišem obzirom da su uslovi promenjeni. Da bih dobio podsticaj moram imati najmanje 30 umatičenih grla," kaže Nemanja i objašnjava da trenutno nema novca kako bi kupio još nekoliko ovaca koliko mu nedostaje za podsticaj te mora sačekati da se stado uveća.

Obzirom da kao stočar, ima pravo na oko 2 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta podneće zahtev, te se nada da će od lokalne samouprave dobiti zemljište u zakup i posejati detelinu.

Dragan Petrović: Obrovac - naša prestonica il de frans rase ovaca

Ovčarstvo odgovoran posao 

"Moram napomenuti da je ovčarstvo veoma odgovoran posao, ja ustajem u pet sati, obilazim ovce, nahranim ih i napojim, a onda idem na posao. Po povratku kući priča je ista, ali ovo je period kada je više posla jer se ovce jagnje. Ojagnjenu ovcu i jagnje uvek premestim u poseban deo i naravno češće obilazim. Moja porodica je uvek tu da mi pomogne kao i devojka Jovana koja studira marketing i trudi se da putem društvenih mreža predstavi i popularizuje našu malu farmu i poveže me sa drugim ovčarima," kaže Marjanović i dodaje da mu je od neprocenjivog značaja znanje koje je stekao tokom školovanja i kada je u pitanju ishrana kao i jagnjenje ovaca. 

Ovce hrani kukuruzom, ječmom, daje im i seno kao i detelinu i repine rezance, a tokom zime ishranu pojačava koncentrovanom hranom. Uvek im je dostupna čista voda. U njegovom stadu je rasa ovaca il de frans, a odlučio se za nju zbog kako kaže brojnih prednosti među kojima su visoka plodnost i kvalitetno meso. Trudi se da dodaje žensku jagnjad ostavlja za priplod.

Posle prvog jagnjenja kaže već su se videli rezultati, stado se uvećalo

Plan - stado od 100 ovaca

Nemanja kaže da ima jasnu viziju kako njegov posao treba da se razvija, ali se ipak odlučio da stado uvećava polako korak, po korak, za kredit nije zainteresovan. Koliko bude imao novaca toliko će i ulagati, a planira da tokom naredne godine renovira staru kuću u susednom selu Obrovcu i u velikom dvorištu napravi funkcionalan objekat.

"Ja sam trenutno zaposlen ali se trudim da mi ovčarstvo ne bude hobi već posao od koga ću moći da zarađujem i živim. Za takav način rada morao bih imati stado od oko stotinu ovaca. Znam da je to dug put, ali ja idem polako i obazrivo. Znam da ovčarstvo zahteva puno rada, odricanja i znanja, ali ja sam na to spreman," rekao nam je na kraju naš sagovornik.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Ovčarstvo Uzgoj ovaca Il de frans Jagnjenje Stado ovaca Hrana za ovce Poljoprivredno zemljište Obrovac Bačka Palanka Nemanja Marjanović


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Da li ste dobili premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine?

467


Glasova: 41

Da 8,8%

Glasova: 426

Ne 91,2%

Pregled ankete

Pregled ankete