Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poskupljenje mesa
  • 30.06.2022. 12:00
  • Pomoravski okrug, Maleševo, Rekovac

Nema otkupa i niska cena prasadi, u mesarama "papreno"

Stočar Dejan Mijajlović iz okoline Rekovca smatra da je cena stoke pala jer nema tražnje, a to je zato što se uvozi meso.

Foto: Depositphotos/accept001
  • 1.026
  • 297
  • 0

Proizvođač iz Maleševa kod Rekovca Dejan Mijajlović kaže da je, sa trenutnom otkupnom cenom prasadi od 240 dinara, koliko iznosi u ovom kraju, njegova stočarska proizvodnja na nuli.

"Trenutno imamo oko 20 prasadi. Cena je bila 350 do 400 dinara ali je sada pala na 240 dinara. Na žalost ništa drugo nije pojeftinilo, nego je čak i poskupelo. Koncentrat je sada 85 dinara za kilogram, a prošle godine je bio 40 dinara. Đubrivo je poskupelo tri puta, hemijska sredstva za zaštitu 15 odsto, a gorivo više ne znam ni koliko", kaže Mijajlović. 

Poslovanje na nuli - zarade nema

Ovaj stočar koji čuva i ovce, a bavi se i mlečnim govedarstvom, smatra da je cena pala jer nema tražnje, a to je zato što se uvozi meso.

"Ja nemam nikakvu obezbeđenu prodaju već ako neko naleti da kupi, dobro je. Ni ranije nije bilo organizovanog otkupa. Uglavnom su kupovali nakupci i koliko oni ponude, to je to. Mi se ništa ne pitamo. Ranije je postojala stočna pijaca u Belušiću gde smo mogli da prodajemo jer su dolazili kupci sa raznih strana, ali je ta pijaca zatvorena", kaže naš sagovornik i dodaje da sada kupci "idu po kućama i kupuju stoku".

Da li naše stočarstvo ugrožava uvoz? (foto: Depositphotos/davit85)

Mijajlović se žali da sa ovim cenama, on nema nikakvu zaradu.

"Da je cena bar 350 dinara, ostao bi nam neki dinar. Ne isplati se, ali ne smemo da prestanemo sa čuvanjem stoke jer bismo tada propali načisto. Videćemo kakva će cena biti kada prođe post. Ako se ne poveća ja moram ovu prasad ili da koljem, ili da ih pustim, ili da je poklonim."

Voćem se nadoknađuje gubitak u stočarstvu

Mijajlović se bavi i ratarstvom i voćarstvom. Ima po nekoliko hektara pod pšenicom i kukuruzom i to je za ishranu stoke koje čuva.

"Od voća moja porodica uzgaja kupine, šljive i grožđe, pa malo to prodajemo i nadoknadimo gubitak u stočarstvu. Prošle godine je cena kupina bila dobra, šljive su bile jeftine, višnja je ove godine 40 dinara što je baš jeftino. Cena mleka je 40 dinara bez premije, ni to nam ne odgovara, ali šta ćemo", navodi Mijajlović.

Šta je uzrok poskupljenju mesa?

Dok se stočari žale na otkupnu cenu stoke, ni potrošači nisu zadovoljni cenom mesa u mesarama. U marketima i mesarama u Pomoravskom okrugu cena svinjskog mesa je oko 600 dinara, a junećeg 1.300. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, meso je u aprilu ove godine bilo za 19,5 odsto skuplje u odnosu na isti mesec 2021.godine.

Kako na tržište svinjskog mesa utiče sukob u Ukrajini?

Od početka rata u Ukrajini, povećavaju se cene mesa kako u evropskim zemljama tako i u Srbiji. Ipak za poskupljenja, kažu stručnjaci, nisu kriva samo dešavanja u Ukrajini već i pandemija korona virusa pre toga. Od tada cene žitarica i goriva neprekidno rastu što je dovelo i do poskupljenja mesa i druge hrane.

Kupci kažu da i dalje kupuju meso, ali u manjim količinama tako da na trpezama nema mesa svakog dana.


Tagovi

Dejan Mijajlović Cena prasadi Uvozno meso Ishrana stoke Cena mesa


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.