Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz junadi
  • 01.12.2020. 10:00

Neizvestan izvoz junadi za Tursku, slab za EU - najviše "uzimaju" komšije

Srbija izvozi više žive životinje. I to najviše u zemlje CEFTA. Bilo je oko 600 komada za Liban, ali junad iz Srbije najviše uzima Bosna i Hercegovina.

Foto: Depositphotos/prill
  • 996
  • 178
  • 0

Od početka godine Srbija je u Tursku izvezla oko 3.500 tona bebi bifa. U Evropsku uniju otišlo je svega 100 tona, iako je naša kvota gotovo 7.000 tona, ovog najkvalitetnijeg mesa, pišu Novosti.

Međutim, na tržištu Srbije i dalje postoji između 3.000 i 4.000 junadi "viška". Država je nekoliko puta, tokom ove godine, kroz robnu razmenu, otkupljivala junad, u zamenu za merkantilni kukuruz. 

Robne rezerve: Do 10.000 tona merkantilnog kukuruza za tovnu junad

Poslednji put je Direkcija za robne rezerve razmenila merkantilni kukuruz za junad u martu ove godine, a krajem aprila objavila je obaveštenje o izboru proizvođača za naturalnu razmenu. Lista je obuhvatala 329 stočara kojima je dato skoro 30.500 tona merkantilnog kukuruza za oko 1.920 tona junadi.

Izgubili smo trgovce u Italiji i Grčkoj 

Kako je rekao, za Novosti, sekretar za stočarstvo u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović, sa Turskom je izvoz uvek neizvestan - "čas obustave, pa onda aktiviraju". To zavisi od kursa lire, ali i političke situacije. Izgubili smo trgovce u Italiji i Grčkoj i nismo konkurentni. Nekada smo mnogo izvozili meso u Grčku, sada više ne.

Srbija izvozi više žive životinje. Tako smo izvezli gotovo 10.000 komada junadi, što je za nekih 30 odsto više nego prošle godine, objašnjava Budimović. I to najviše u zemlje CEFTA. Bilo je oko 600 komada za Liban, ali junad iz Srbije najviše uzima Bosna i Hercegovina.

Stao izvoz junadi, ali sa istekom roka za otkup nije sve gotovo?

Podsetimo, Uredbom o utvrđivanju Programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz otkup tržišnih viškova tovnih junadi u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije, opredeljeno je oko dva miliona evra. Pored toga što aktivnost otkupa nije zadovoljila pokretače ove uredbe - Udruženje "Agroprofit", ono što je najviše mučilo naše stočare, tokom celog perioda od 5. septembra do 20. novembra jeste cena grla.

"Tačno je da se holštajn kupovao po 1,5 i 1,6 evra, a u nekim varijantama, gde su ljudi bili ucenjeni 'otišlo' je po 1,3 kao i krave. Simentalac je u najgoroj situaciji prodavan po 1,6, čak i 1,5, ali je dobrim delom 'šetao' između 1,7 i 1,85 evra za kilogram. Među najkorektnijim je bio izvoznik za Bosnu, ali on je i najmanje i kupovao", rekao je Čedomir Keco ispred Agroprofita za Agroklub.

Podsticaji za izvoz?

Postoji predlog da država da podsticaje za izvoz.

Bez obzira na to što EU ne dozvoljava ovakvu podršku, trebalo bi da im se potez detaljno argumentuje, smatra Budimović.


Tagovi

Izvoz junadi Otkup junadi Nenad Budimović Čedomir Keco Agroprofit Uredba Bejbi bif Izvoz žive stoke Sporazum


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...