Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz junadi
  • 05.06.2020. 16:00

Nedimović: Domaća junad za Tursku kroz dve do tri nedelje

Na pitanje da li će ponovo biti organizovana razmena junadi za merkantilni kukuruz, s obzirom na to da, prema izveštaju Udruženja "Agroprofit", a o čemu smo pisali, između 12.000 i 15.000 junadi čeka svog kupca, Nedimović je odgovorio da su to su 'priče za malu decu!'

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 1.819
  • 289
  • 1

Idealno tržište za srpsku junad bile bi arapske zemlje, smatraju mnogi stočari, a izvoz za Tursku i dalje je obustavljen. Ipak, to bi uskoro moglo da se promeni, rekao je za Agroklub ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

"Svakako su arapske zemlje, po tradiciji, idealne za izvoz junadi. Ovih dana nam dolaze turske kolege i uskoro kreće izvoz za Tursku", rekao je Nedimović.

Izvoz još 2.000 tona junetine na tursko tržište do kraja godine

Domaći stočari mogu da očekuju da će njihova junad za Tursku moći da krene za dve do tri nedelje, dodao je on i ukazao da su prve količine za pojedine zemlje već otišle.

"Za Emirate smo izvezli prvu količinu, Kina nam se otvorila ponovo, imamo dva prerađivačka kapaciteta koja šalju robu u Kinu i to sada ide. Bilo je malih zastoja zbog logistike, korona ovde, korona tamo, ali ide sada. Nije u svakom trenutku korona uticala na izvoz kao kod nas, ali moramo malo da pogledamo van svog 'dvorišta'. Najvažnija je ta trgovina. Džaba sva proizvodnja, ako nemate kome da prodate", objasnio je ministar.

Čak 3.000 tona goveđeg mesa za Tursku 'otišlo' do početka pandemije?

Za Tursku je izvoz goveđeg mesa, istakao je, išao do početka pandemije u Srbiji.

"Izvozili smo do uvođenja vanrednog stanja i izvezli smo skoro 3.000 tona goveđeg mesa za Tursku, poslednji izvoz je bio 7. ili 8. marta."

Čedomir Keco: Bolje izvoz junadi Arapima - u Turskoj nismo rado viđeni

Na pitanje da li će ponovo biti organizovana razmena junadi za merkantilni kukuruz, s obzirom na to da, prema izveštaju Udruženja "Agroprofit", a o čemu smo pisali, između 12.000 i 15.000 junadi čeka svog kupca, Nedimović je odgovorio da su to su 'priče za malu decu!'

"Takva ista priča bila je sa jagnjadima oko Pirota i Svrljiga u vreme vanrednog stanja. Na RTS-u je bila priča o tome 'imamo 9.000 jagnjadi, nemamo kome da prodamo'. Ja kažem, nema problema, doći ćemo sutra. Kažu, nije devet nego tri. Organizovali smo dva prerađivača da odu da pokupe, pokupili su na jednom mestu 92, na drugom 73. To je priča od 10-12 hiljada goveda koja stoje na čekanju. Nije uopšte takva situacija", pojašnjava Nedimović.

Italija - specifično tržište

Dok jedni čekaju ponovni izvoz, drugi razmenjuju junad za merkantilni kukuruz, ima i onih koji su kao tržište prepoznali Italiju. Firma "Stočar LSB doo" iz Uba već 17 godina izvozi juneće meso u ovu zemlju. Oko 5.000 junadi se u ovoj firmi uzgaja na godišnjem nivou i sve ide za preradu. Otprilike 300 tona junećeg mesa iz "Stočar LSB doo" završi u Italiji.

Hoće li izvoz unaprediti naše stočarstvo?

"Ja sam Italiju izabrao namerno zato što je to specifično tržište. To funkcioniše i funkcionisalo je i u vreme embarga. Mi smo u Grčku izvozili pre bombardovanja, ali posle toga nikad više to nije zaživelo. Promenile su se navike potrošača", navodi Branko Leontijević ispred ove firme.

Mi ne proizvodimo jeftinu junad

Za Tursku i arapske zemlje nije pokušavao da izvozi jer, kaže, u tome ima mnogo "ali".

"U izvozu ka tim zemljama postoji mnogo "ali". Prva stvar je politika ugovaranja, nije na realnim osnovama, ne može da funkcioniše na taj način. Takođe, oni žele jeftino meso iz Srbije, a naša zemlja ne proizvodi junad koja bi se prodavala po niskim cenama."

Italijanski otkupljivači, dodaje, ne gledaju cenu već, ističe, kvalitet.

Tovno govedarstvo - šansa za srpsko stočarstvo?

"Italijani traže da juneće meso bude što masnije. Srpsko meso vizuelno nije toliko lepo, ali je meso sa ukusom. U Italiji hoće da plate i skuplje meso, ali da dobiju kvalitet, njima je to prioritet."

Iako se čini da ima viška junadi u Srbiji, on ocenjuje da to nije dovoljno da bismo se pojavili kao ozbiljni izvoznici na tom tržištu.

"Nemamo toliko robe da bismo mogli kao ozbiljni prodavci da se pojavimo na tom tržištu. Mi kad ugovaramo, ugovaramo da možemo da izvozimo u narednih deset godina. Ne želimo da počnemo pa da zastanemo za tri meseca."

Nakon kratkog zastoja, nastavak izvoza za Italiju

S obzirom na to da je Italija bila jedno od najvećih žarišta pandemije korona virusa, izvoz je u početku bio poremećen, ali, ističe naš sagovornik, ne u ozbiljnoj meri.

"Korona je u početku obustavila izvoz i to na jedno mesec dana, ali nije bilo strašno. Sada se nastavilo i nemamo problema."


Tagovi

Razmena junadi Merkantilni kukruruz Višak junadi Branislav Nedimović Branko Leontijević Izvoz junadi za Tursku Izvoz junadi za Italiju


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.