Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sombor
  • 30.08.2018. 18:00

Napustili Holandiju, pa došli u Srbiju da gaje ovce

U Srbiju su došli pre sedam godina, a kako tvrde, nisu imali problema da se naviknu na novi način života. Po dolasku u Kolut, Bojan i Tatjana Šimičević počeli su prvo da se bave ratarstvom, na površini od oko 10 hektara, a zatim su osnovali porodičnu firmu i prešli na uzgoj ovaca.

Foto: Novosti.rs / J.Bekić
  • 894
  • 90
  • 0

Pre sedam godina mladi bračni par Šimičević napustio je Holandiju i došao da živi i radi u selu Kolut, kod Sombora. Kako prenose Novosti, Bojan Šimičević, inače rođeni Sarajlija, veći deo detinjstva proveo je u Varešu, u Bosni i Hercegovini, da bi potom otišao u Holandiju gde je upoznao Tatjanu, poluholanđanku (po majci), dok joj je otac rodom iz pomenutog sela u Bačkoj. Šimičevići u srećnom braku žive duže od 10 godina, a imaju i dva sina - devetogodišnjeg Luku i sedmogodišnjeg Silvija.

Osnovali i porodičnu farmu

U Srbiju su došli kada im je mlađi sin imao oko tri meseca, a kako tvrde, nisu imali problema da se naviknu na novi način života. Bojan objašnjava da su on i supruga odlučili da se bave gajenjem ovaca. Po dolasku u Kolut počeli su prvo da se bave ratarstvom, na površini od oko 10 hektara, a zatim osnovali porodičnu firmu "Šajo agrar" i prešli na uzgoj ovaca. Njegova supruga Tatjanja kaže da im je u početku bilo neobično, jer o poljoprivredi nisu znali ništa. Mnogo su istraživali na internetu i učili, dodavši da i dalje svakodnevno nešto novo nauče. Ona naglašava da je sa ove vremenske distance odluka da dođu u Srbiju bila prava, napominjući da još ne razmišlja, niti želi da se vrati u Holandiju.

Uz pomoć subvencija do većeg stada

Šimičevići trenutno imaju stado od preko 120 ovaca, romanovske rase. Bojan tvrdi da za plasman imaju tržište. Oni drže isključivo čistu rasu, a zahvaljujući subvencijama države planiraju da prošire broj grla. Za romanovsku ovcu je karakteristično da teže podnosi vrućinu u poređenju sa drugim rasam ovaca, koje se redom godišnje šišaju, pa zato Bojan svoje ovce mora dva puta godišnje da ošiša. Ovi domaćini na svom imanju sami proizvode sve što je potrebno za ishranu ovaca tokom godine i tako su zaokružili čitav proizvodni ciklus. Premda romanovske ovce tek osvajaju Srbiju, Šimičevići planiraju i proširenje stada.

U planu novi biznis projekat

Ne samo što je meso romanovske ovce jedno od najukusnijih, nego je i njena vuna visokokvalitetna, pa, za razliku od većine ovčara, koji posle svakog šišanja svojih stada muku muče sa njenim plasmanom, Bojan vunu ovaca skladišti, čekajući novi projekt, izradu pletenog "etno-aksesoara".


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Ovce Ovčarstvo Srbija Holandija Kolut Sombor Bojan Šimičević Tatjana Šimičević Romanovska ovca


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu