Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sami u selu
  • 10.12.2016. 12:00

Napušteno selo im postalo dom, 15 godina žive sami

Avdo Fuško i njegov sin Senad prije 15 godina našli su se sasvim slučajno u Okruglici, goneći stoku. I danas su jedini stanovnici tog sela.

  • 4.652
  • 230
  • 0

U mjestu Okruglica, tridesetak kilometara od Vareša, Avdo Fuško i njegov sin Senad prije 15 godina našli su se sasvim slučajno, goneći stoku. Zbog dobrih uvjeta, tu su se zaustavili, napravili farmu i svoj dom te tako postali jedini stanovnici ovog napuštenog sela. Njihovo porijeklo je, inače, iz sela Dub kod Travnika, a stočarstvo je, kažu, posao kojim su se bavili i njihovi pradjedovi i djedovi pa su oni samo nastavili tradiciju, piše kaportal.ba.

"Krenuli smo sa stokom i ovdje smo stali. Pronašli smo dobru ispašu i uvjete i, evo, ostali tu punih petnaest godina. Za sada se ne namjeravamo vraćati. Na početku smo nas dvojica spavali u šatorima, a životinje napolju, a danas živimo u u drvenim barakama koje smo sami napravili", rekao im je Avdo.

Uzgajaju ovce i krave

Imanje od 60 dunuma unajmljuju, a ugovor s vlasnicima zemlje koju koriste, obnavljaju svake godine.

"Trenutno imamo samo 80 ovaca, a znamo ih imati i po 200-300. Ljeti ovdje bude i moj brat, a zimu on provodi u Brčkom i tamo se, također, bavi ovim poslom", priča Avdo te dodaje da su tu i 54 krave te da su naučili praviti i sir, koji prodaju, da im mlijeko ne propada.

U ljetnim mjesecima, i kada su slobodni, pridruže im se i Senadova supruga i četvero djece, koja idu u školu u Travniku, a tada i gosti češće svraćaju.

"Zimi rijetko ko dođe, samo ponekad nakupci mlijeka. Zna se desiti da, ako je snijeg, nikoga ne vidimo i po dva mjeseca, osim pokojeg gavrana", kroz smijeh kaže Avdo te dodaje da on u Travnik ide dva-tri puta godišnje, a sin često zbog supruge i djece.

Nerijetko im “svrate” i divlje životinje, najčešće vukovi, koji ponekad napadnu ovce, ali oni kažu da se ne boje i da o tome i ne razmišljaju previše. Avdo i Senad nemaju struju, a vodu koriste iz potoka koji protiče kroz imanje.

"Koristimo agregate za muzilice za krave i ponekad akumulator. Mi smo navikli na ovaj život, za bolje ne znamo, nama je dobro", govori Avdo.

Kako je istaknuo, oni od ovog posla dobro žive, bitno je samo imati volju za radom i ne kukati.

"U Vareš i Brezu idemo prema potrebi, najčešće kada nam trebaju namirnice. Hvala Bogu, mene i zdravlje dobro služi pa ne moram ni do doktora" kaže ovaj stočar.

Jagode na 18 dunuma

Osim stočarstvom, Avdo i Senad bave se i voćarstvom, a na 18 dunuma zemlje zasadili su jagode.

"Na tri dunuma obične su jagode, a na 15 šumske. Imamo otkup i od ovoga se može solidno zaraditi. Kako je snaha tu kada zriju, ona pravi i džem. Imamo i pčele pa bude i meda", kaže Avdo.

Izvor i foto: kaportal.ba


Tagovi

Avdo Senad Fuško Okruglica Napušteno selo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]