Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Atrakcija sajma
  • 21.05.2022. 16:00

Najteži bik Novosadskog sajma - Veliša od 1.700 kilograma leži i uživa!

Radenko Jeremić je titulu za najtežeg bika osvojio 2019. godine sa bikom Mališom, a istu je ponovio ove godine sa Velišom.

Foto: Đorđe Lalić
  • 593
  • 163
  • 0

Svake godine zvijezda Sajma poljoprivrede u Novom Sadu je, naravno, najteži bik. Ove, tu počasnu titulu je ponio Veliša od 1.700 kilograma, vlasnika Radenka Jeremića iz Salaša Crnobarskog kod Šapca.

Veliša, simentalske rase, koji kod kuće ima svoj ograđen prostor, leži i čini se - uživa, mada i pomalo umoran od puta, kaže vlasnik. Zaintrigirani posjetioci ga obilaze, zagledaju i fotografišu se s njim.

"Nema nazad"

Međutim, Jeremiću ovo nije prva titula za najtežeg bika, već je prije tri godine istu osvojio sa Mališom samo 10 kilograma težim od Veliše.

Mačvanski stočar ima u svom tovu oko 400 grla pretežno simentalske rase i nešto manje belgijskog plavog govečeta. Obrađuje 50 ha svoje zemlje i 15 ha u zakupu. Pitali smo ga, kako sa tako "malo" zemlje uspije da prehrani toliko stoke?

Veliša od 1.700 kilograma

"Ne, more! To mogu samo do Nove godine. A od Nove, kupujem hranu. O poskupljenju ne smijemo ni da mislimo, nazad nema! Kukuruz mi sad plaćamo 37 dinara (0,60 KM, op.ur.) za kilogram, a ja trošim preko dva vagona za 15 dana - to je skoro dva miliona dinara (32.567 KM, op.ur.)", svjedoči Jeremić o preprekama u trenutnoj stočarskoj proizvodnji.

Velišu će nastaviti da hrani, jer se nada da će "još koji Sajam da izbaci", a klaonica mu kad-tad "sljeduje". 

Neizvjesnost proizvodnje

Sa cijenom repromaterijala, povećana je i cijena tovnih junadi. Međutim, naš sagovornik kaže da su oni sada na istom, ako ne i na "manjem".

"Poskupjela telad, skače i kukuruz, ali i sve druge komponente, pa nije dobro nikako. Samo, onaj ko se bavi time, ne može sad 'odjedared' da napusti. Tele sada može da košta 800 eura, a bik dogodine može da se proda za 1.000 i ništa nije sigurno, a ne treba nama neka velika zarada. Ne možemo nikako da se uklopimo da budemo na nuli, pa da ostanu subvencije čiste", kaže ovaj šabački stočar.


Fotoprilog


Tagovi

Bik Veliša Najteži bik Novosadski sajam Poljoprivreda Tov bikova Radenko Jeremić Novi Sad


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !