Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjarstvo
  • 16.07.2018. 14:00

Najmodernija frama za tov svinja otvorena u Zasavici

Izgradnja i opremanje jedne od najmodernijih farmi u regionu koštala je oko 40 miliona dinara, a gradnju tog objekta je sa 8 miliona dinara pomoglo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.090
  • 57
  • 0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je u nedelju 15. jula, u sremskomitrovačkom selu Zasavica I, otvorio jednu od najmodernijih farmi u regionu. Kako ističe vlasnik farme Milovan Ivanković, koji se stočarstvom bavi preko 20 godina, kapacitet farme je 2.400 grla, sa potpuno automatizovanim sistemom hranjenja i ventilacije.

Sistem ishrane tovljenika u ovom objektu je tečan, a doziranje se obavlja kompjuterski preko sistema kontaktnih senzora. Ventilacija je potpuno automatizovana. Vazduh rashlađen i filtriran ulazi u objekat i kroz sitne otvore na plafonu se ravnomerno raspoređuje, što doprinosi držanju životinja u humanim uslovima", objašnjava Ivanković dodajući da je, takođe, smanjema mogućnost prehlade životinja, dok je upotreba antibiotika svedena na minimum.

Svinje na farmi u Zasavici

Gradnju farme pomoglo Ministarstvo poljoprivrede

Izgradnja i opremanje jedne od najmodernijih farmi u regionu koštala je oko 40 miliona dinara, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pomoglo je izgradnju tog objekata sa 8 miliona dinara. Ministar Nedimović je, nakon obilaska farme, izjavio je da se u poslednje 2 godine cena tovljenika stabilizovala, što je dokaz da na tržištu postoji neko ko je sposoban da kupi tu robu radi plasmana i dalje proizvodnje.

"Nama kao državi sada predstoji da potpuno osavremenimo sistem i da dajemo podršku u skladu s kvalitetom mesa. Mi ćemo doneti novi pravilnik za kontrolu kvaliteta mesa, u kojem će biti preciziran procenat mesnatosti na liniji klanja", istakao je Nedimović i dodao da u toku ove godine očekuje da će prosečna cena svinja iznositi od 180-185 dinara po kilogramu.

Ove godine za farme i novac iz IPARD-a

Branislav Nedimović je izjavio da je država prošle godine finansirala gradnju i opremanje oko 400 objekata za svinjarstvo, govedarstvo i ovčarstvo, dodavši da ove godine poljoprivrednicima prestoji i podrška od IPARD-a za gradnju tih objekata. On je najavio i donošenje novih pravilnika koji će podržatii proizvodnju kvalitetnog mesa i nove podsticajne mere za stočare, kao i promenu politike upravljanja poljoprivrednim zemljištem u državnoj svojini. "Nije cilj nije da se zemlja samo crpi, već i da se preko stočarstva poboljša kvalitet poljoprivrednog zemljišta i omoguće dugoročna ulaganja koja treba da donesu i veće prinose", zaključio je na kraju posete Zasavici ministar poljoprivrede Nedimović.


Tagovi

Svinje Farma Zasavica Srem Branislav Nedimović Ministarstvo poljoprivrede Milovan Ivanković


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".