Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ibro Pašalić
  • 16.02.2022. 11:00

Najmlađi farmer Srebrenice: Zatvorio farmu krava i kupio koke nosilje

Koke nosilje uzgaja na otvorenom prostoru, a planira ako dođe do sredstava izgrditi savremenu farmu

Foto: Sakib Smajlović
  • 1.686
  • 207
  • 0

Dok mladi ljudi sjede u kafićima i zadovoljavaju se novcem od roditelja Ibro Pašalić iz Gostilja kod Srebrenice ustaje rano i namiruje svoje kokoši nosilje od kojih, kako kaže, zaradi solidnu mjesečnu platu

Od oca Sulje naslijedio je farmu muznih krava u selu Gostilj i imao je namjeru povećati broj krava i proširiti objekte. No, bez mehanizacije nije mogao da realizuje svoje planove.

Zatvorio farmu krava

Zbog nedostatka poljoprivredne mehanizacije i poskupljenja stočne hrane ispraznio je veliku štalu od 20 muznih krava, koje su svaki dan davale više od 100 litara mlijeka. Ibro kaže kako je bez mehanizacije, a posebno traktora s kosilicom i kupilicom trave nemoguće je hraniti veći broj grla.

"Aplicirao sam na nekoliko adresa za donaciju traktora, ali pored uloženih velikih sredstava za prikupljanje dokumentacije, uvijek su stizale odbijenice", priča Ibro.

Stalno podmlađuje kokošiji fond

U prostorijama bivše farme krava, na svom imanju sada uzgaja 400 koka nosilja od kojih svakodnevno dobije 300 jaja. Prodaje ih poznatom kupcu u Sarajevo, ali i komšijama, prijateljima i poznanicima iz Srebrenice i Bratunca. Želja mu je da uz pomoć donatora,  izgradi modernu farmu koka nosilja.

Kako kaže, mlade koke nosilje kupuje od jedne farme iz Orašja. Posljednju turu od 200 njih, plaćao je po 13 maraka za jednu kokošku i u naprijed je morao uplatiti 2.600 maraka. One bi već na proljeće trebale donositi jaja i tako naredne tri godine.

Kvalitetna jaja

Koke nosilje kada se iscrpe tri godine, same počinju uginjavati i slijedi obnova kokošijeg fonda.

"Pratim njihov vijek trajanja i stalno podmlađujem kokošiji fond. One su na otvorenom i stalno su u pokretu. Kukuruz, pšenicu i koncentrat kupujem u bratunačkoj apoteci, a silažu i mladu travu ubirem na svom imanju. Kada se koke nosilje kreću i jedu žito i travu, redovno nose kvalitetna jaja.  One su svaki dan napolju, jer im je potrebna svjetlost , čist zrak i stalno nešto kljucaju", pojašnjava nam Pašalić

Manja zarada

Kada je bio vodeći farmer u Gostilju i šire, Pašalić je rukovodio i otkupnom stanicom mlijeka u tom selu, koja se nalazi u njegovom objektu. Osim rada na njivi, oko sakupljanja hrane za muzne krave koje je imao, Ibro ih je u ranim jutarnjim satima morao musti, a zatim u otkupnoj stanici, primiti i svaki drugi dan isporučiti mlijeko za kupca iz Federacije BiH. 

Vlasnica farme na kojoj koke ne nose jaja: One se čak ni ne razmnožavaju

Kako kaže, danas ima manje posla oko koka nosilja u odnos na rad oko krava, ali je i zarada manja. Zadovoljan je novim biznisom i nijednog trenutka ne razmišlja napustiti zemlju, jer kod svoje kuće radi sam, za svoje potrebe.

Zahvaljujući Federalnom ministarstvu za izbjegla i raseljena lica prošle godine je svoju staru frezu ponovio novom uz učešće od 3.460 KM.


Fotoprilog


Tagovi

Koke nosilje Farma koka Srebrenica Ibro Pašalić


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]