Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolji ovan
  • 26.05.2022. 10:30
  • Braničevski okrug, Šapine, Požarevac

Najbolje ocenjen ovan na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Prema rečima Ivana Miljkovića, koji farmu vodi zajedno sa bratom Vladanom već dve decenije, za ovakav rasni sastav odlučili su se jer ove rase prednjače po brojnosti u celoj Srbiji pa i regionu.

Foto: Norbert Odri
  • 597
  • 78
  • 0

Farma Miljković u Šapinama kod Požarevca primer je za uspešno bavljenje stočarstvom. Ova porodica se opredelila za štalski tip gajenja ovaca rase il de frans i virtemberg. Pored prodaje jaganjaca i ovaca restoranima i klanicama, važna delatnost Miljkovića je proizvodnja za dalju reprodukciju i priplodnih grla drugim odgajivačima u Srbiji i zemljama u regionu.

Prema rečima Ivana Miljkovića, koji farmu vodi zajedno sa bratom Vladanom već dve decenije, za ovakav rasni sastav odlučili su se jer ove rase prednjače po brojnosti u celoj Srbiji pa i regionu.

"Naša proizvodnja ove godine slavi 20 godina postojanja. U tom priodu smo štošta prošli i proživeli. Krenuli smo od nekih početnih dečačkih planova da imamo neki skromnu finansijsku dopunu u našem budžetu", započinje priču Miljković.

Više puta nagrađivani

Na farmi Miljković izdvajaju se kvalitetna prirodna grla, koja su više puta nagrađivana na sajmovima i zato su prilično tražena od odgajivača u Srbiji u okruženju.

Važna delatnost Miljkovića je proizvodnja za dalju reprodukciju

Za period od tada pa do sada se to izrodilo u jedan priličan ozbiljan posao, koji je u međuvremenu i određene reference napravio u ovčarskoj proizvodnji u zemlji. Ove godine je još jedna potvrda da je neki kvalitet sa njihove farme prilično ustaljen, gde imaju dosta šampionskih kolekcija ovaca, između ostalog i ovna šampiona virtemberške rase.

"Sam Sajam je nešto što je za nas vrlo interesantna stvar u smislu dobre posećenosti, velike količine dobrih ponuđenih životinja od strane naših kolega odgajivača i dobro mesto da se ljudi 'izmere' po pitanju kvaliteta.

Naša proizvodnja bazirana je na proizvodnji životinja za priplod i jagnjadi za konzum. U čitavoj proizvodnji oko 70-ak odsto je procenat jagnjadi koja služi za dalji rasplod i reprodukciju, a ostali deo proizvodnje predstavljaju jagnjad koja koristimo za dalju prodaju klanicama - to su dva proizvoda koja mi nudimo."

Kritike i pohvale da se obrazlože

Farma nudi ovnove za priplod u različitim starosnim kategorijama. Kako naš sagovornik kaže, neki cilj za bližu budućnost jeste da se pozabave preradom ovčijeg mesa, jer su mišljenja da je to jedna interesantna niša koja ima svoj prostor i može dodatno da oplemeni produkciju. To je jedna nova branša u koju bi trebali ući, jeste povezana sa proizvodnjom, ali nešto potpuno novo tako da bi u narednom periodu usavršavanje vodili u tom pravcu.

"Kvalitet ponuđenih životinja je jako dobar, posebno za mene kao odgajivača, jer sam pre svega i sudija za sebe", kaže odgajivač i dodaje da gleda da na osnovu svog suda, gde je njihovo mesto, a gde mesto drugih odgajivača.

Suditi bez pristrasnosti

"Ono što bi se moglo promeniti u čitavom toku ocenjivanja jeste da se kritike i pohvale obelodane javno, odnosno na licu mesta obrazloži. Gledajući životinju, svi posmatrači, komisija i odgajivači treba da shavte zbog čega je jedna životinja prva ili druga", navodi Miljković kao nešto što bi se u buduće moglo da se promeni jer ne misli da je to nešto što je nepremostivo.

Ovčarstvo daje dovoljno komocije

Ovog puta je baš njegov ovan bio prvi, ali kako navodi nije mu interes da samo pobedi, nego da to ocenjivanje bude što jasnije i transparentije, jer će u svakom slučaju to koristiti svim odgajivačima pa i njima.

"Mislim da ovčarstvo daje dovoljno komocije, da može biti kako tako ili dobro isplativa", završava priču odgajivač i dodaje da je u proizvodnji životinja za priplod prihod sigurno veći, ali količina utrošenog vremena i rada u genetici je veća i zahtevnija.

Za ovu farmu potrebno je mnogo hrane. Farma se oslanja na ratarsku proizvodnju, koji su Miljkovići zasnovali na svojih 50 hektara zemlje, gde proizvode lucerku, kukuruz, ječam, tritikale i zob isključivo za ishranu ovaca. Tako je ratarska proizvodnja isključivo vezana za stočarsku, što im je za sada jedino racionalno rešenje.


Tagovi

Farma Miljković Ivan Miljković Šapina Il de frans Virtemberg Ovan Proizvodnja


Autor

Norbert Odri

Više [+]

Student šeste godine veterinarske medicine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i stipendista Agrokluba. Posvećen očuvanju zdravlja i dobrobiti životinja kao i kvalitetu i bezbednosti namirnica animalnog porekla.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.