Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krajiški sir
  • 13.09.2019. 10:45
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Devetaci, Donji Rakani

Nada Bundalo i Slavica Japundža - Žene koje stoje iza brenda Krajiški sir

Nada Bundalo i Slavica Japundža iz Novog Grada su kroz projekat Krajiški sir dobile mini linije za preradu mlijeka i prošle kroz razne obuke. To im je omogućilo da poboljšaju proizvodnju, prave nove vrste sireva i predstave svoje proizvode u savremenom pakovanju.

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.215
  • 782
  • 0

Posjetila sam sajamsku manifestaciju 11. Dani voćarstva, pčelarstva i našeg sela u Novom Gradu gdje moju pažnju privukao štand na kome su bili izloženi razni sirevi i mliječni proizvodi. Svoje proizvode predstavile su Slavica Japundža i Nada Bundalo koje su kroz projekat razvoja proizvodnje sira i osnaživanja žena sa ruralnih područja dobile mini linije za proizvodnju sira – sirane.

Kroz projekat razvoja proizvodnje sira tri su žene dobile mini sirane i zajedno sa svojim porodicama posvetile se proizvodnji kvalitetnog sira od mlijeka sa vlastitih farmi, ali i od kooperantskih domaćinstava.

Dobro zdravlje krava presudno za proizvodnju mliječnih proizvoda

Nada Bundalo iz novogradskog sela Devetaci se sa porodicom bavi isključivo poljoprivrednom proizvodnjom. Ova vrijedna žena je od ranije poznata po kvalitetnim mliječnim proizvodima koje priprema po tradicionalnim receptima. Dobijanjem mini sirane stekla se mogućnost da proširi proizvodnju, a prošla je i obuku za proizvodnju novih vrsta sireva. Pored mlijeka sa vlastite farme Nada koristi i mlijeko sa farmi svojih kooperantica.

Široka ponuda - od tradicionalnih proizvoda do noviteta

"Bavljenje stočarstvom i proizvodnja raznih mliječnih proizvoda i sireva je tradicija u mojoj porodici. Kroz ovaj projekat sam dobila mogućnost da proširimo proizvodnju i povećam ponudu našeg domaćinstva. Zahvaljujući mini sirani spojila sam proizvodnju tradicionalnih mliječnih proizvoda i obogatila ponudu novim proizvodima. Na ovom sajmu sam se predstavila proizvodima našeg domaćinstva: mladim sirom, tvrdim sirom, Krajiškim feta sirom", objašnja Nada koja se već više od 27 godina bavi stočarstvom i preradom mlijeka.

"Naše domaćinstvo imam status komercijalnog gazdinstva. Obrađujemo svoju zemlju, ali i zemlju u zakupu. Krave hranimo isključivo hranom sa livada i pašnjaka, za njihovu ishranu ne koristimo koncentrate. Imamo i vlastiti sistem napajanja krava izvorskom vodom. Sve to je rezultiralo dobrim zdravljem naših krava i odličnim kvalitetom mlijeka što je presudno u proizvodnji kvalitetnih i ukusnih sireva i mliječnih proizvoda", zaključuje Bundalo. 

Za dobar sir potrebno je znanje i iskustvo

Slavica Japundža iz Donjih Rakana je umijeće pravljenja sira naučila od svekrve, a ona je zahvaljujući ovom projektu i edukaciji u domaćinstvo Japundža donijela nove recepte za proizvodnju raznih vrsta sireva. Porodica Japundža se posvetila poljoprivredi, posebno stočarstvu i mljekarstvu.

Zdravlje krava je najvažnije

"U porodici Japundža proizvodnja sireva je tradicija, a načinu pripreme tradicionalnih sireva me naučila svekrva. Kroz ovaj projekat smo osim dobijanja mini sirana i opremanja prostora prošle razne obuke, jer nema dobrog sira bez znanja i iskustva. Edukacije su mi mnogo značile da usavršim i poboljšam preradu mlijeka, pakovanje proizvoda, etiketiranje, prodaju. Na našoj farmi trenutno imamo 15 muznih krava i 10 junica. Iz naše sirane na tržište plasiramo polutvrde i tvrde sireve, sirni namaz, Krajiški feta sir, sireve sa dodacima kao što su: ljuta paprika, susam, origano, bijeli luk, bosiljak. Imamo sir u maslinovom ulju i mnoge druge proizvode. Mjesečno iz naše mini sirane izađe preko 300kg sira i raznih drugih mliječnih proizvoda", ističe gospođa Slavica.

Projekt Krajiški sir

Ovaj projekat je inicijativa Opštine Novi Grad i realizovan je s ciljem ekonomskog osnaživanja žena iz ruralnih sredina i unapređenja prerade mlijeka sa domaćih farmi. Uz podršku Vlade Republije Srpske i UNDPBiH nabavljene su tri mini linije za preradu mlijeka i dodjeljene ženama koje su od ranije prepoznate kao žene koje mlijeko sa svojih farmi prerađuju u kvalitetne tradicionalne mliječne proizvode.

Nada Bundalo koristi i mlijeko kooperantica (Foto: Krajiški sir)

Mini sirane su dobile: Slavica Japundža iz Donjih Rakana, Mirela Velić iz Blagaj Japre i Nada Bundalo iz Devetaka. One su prošle edukativni program i proširile ponudu novim vrstama mliječnih proizvoda i sireva. Osim mlijeka sa svojih farmi one otkupljuju mlijeko i od kooperantica iz svojih naselja. U cijeli projekat je uključeno devet žena i osigurano da svojim radom obezbjede prihode za sebe i svoje porodice.

U okviru projekta nastala je stranica Krajiški sir, a proizvode iz ovih mini sirana možete pogledati i na Facebook stranici Krajiški sir.


Fotoprilog


Tagovi

Krajiški sir Nada Bundalo Slavica Japundža Tradicionalni sirevi Žene


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.