Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toplinski stres
  • 24.06.2021. 16:30

Na temperature iznad 30°C najosjetljivije mliječne krave

Da bi izbjegli toplinski stres, stoci na otvorenom treba postaviti pojilišta koja se svakodnevno opskrbljuju svježom vodom. 

Foto: Depositphotos/SandraBurm
  • 522
  • 23
  • 0

Visoke temperature koje nas prate već danima, osim na ljude, štetno djeluju i na domaće životinje kojima uslijed dugog izlaganju Suncu i vrućinama prijeti opasnost od toplinskog stresa.

"Za vrijeme ispaše treba ih držati u hladovini, a dobro bi bilo napraviti i nekakvu nadstrešnicu“, ističe Branko Kolak, predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda. 

Na temperature iznad 30°C, kaže, osjetljive su sve životinje, ali nekako najviše preživači i to mliječne krave. "Pri visokim temperaturama troše više energije što se odražava na njihovu proizvodnju mlijeka, koja može biti manja i do 20 posto“, napominje. 

Kada je riječ o svinjama, trebalo bi znati da se one hlade isključivo putem disanja, jer nemaju znojne žlijezde, a i znaju same potražiti pomoć tako što će kopati dok ne naiđu na hladniju zemlju ili se valjati u fecesu i urinu.

Osigurajte dovoljne količine vode

Bez adekvatne opskrbe svježom vodom stoka često koristi i neadekvatne izvore kao što su otvoreni vodotoci ili bare. Oni su u ljetnim mjesecima posebno opasni jer je izmjena vode slaba, ona je ustajala i topla što dovodi do razvoja raznih probavnih smetnji.

Da bi se to izbjeglo, stoci na otvorenom treba postaviti pojilišta koja se svakodnevno opskrbljuju svježom vodom

Što se tiče hranidbe, nju, savjetuje Kolak, treba obaviti dva puta dnevno. "Po vrućinama životinje nemaju volju jesti, samo traže što više vode“, dodaje. 

Olakšati im se može i tako da se pojača rad ventilatora u objektu ili stvore uvjeti za učinkovitu prirodnu izmjenu zraka, otvaranjem prozora i vrata, ali u kraćim intervalima, kako bi se izbjegao isto tako štetan propuh.

Simptomi toplinskog stresa

Stručnjaci apeliraju i na oprez prilikom transporta žive stoke, pogotovo tovnih svinja. Ako su one zbijene u vozilu, a temperature visoke, dolazi do prekomjernog zagrijavanja krvi kod životinja. Stoga u danima kao što su ovi, svinje, a pogotovo tovne, treba prevoziti isključivo noću i ujutro.

Prvi vidljivi simptomi toplinskog stresa su slabija konzumacija hrane, veće potrebe za pitkom vodom, te opadanje proizvodnje mlijeka i slabiji prirast. Životinje se počinju zanositi i teturati, nakon čega obično padaju. 

Također, povišen im je i puls, slabo čuju, disanje je plitko, a tjelesna temperatura povećana. 

Ako im se ne pomogne, smrt može nastupiti odmah ili za nekoliko sati. Životinje koje su doživjele toplinski udar treba polijevati i trljati hladnom vodom i tako pokušati sniziti povišenu tjelesnu temperaturu.

Ostavio krave na ispaši bez vode

Većina stočara zna što treba napraviti i kako se ponašati prema životinja za vrijeme velikih vrućina, no ima i onih kojih ih zanemaruju. Tako već godinama Sinjani upozoravaju na nehumano ponašanje vlasnika koji svoje krave ostavlja zavezane na livadi na području Trnovače bez hrane i vode, na velikoj hladnoći zimi i na vrućinama ljeti. Vlasnika su prijavljivali raznim službama, no nitko još nije poduzeo ništa. 

Na ovaj su problem ponovno upozorili građani prije par dana putem Facebooka nakon što su vlasnici goveda ostavili na lipanjskoj vrelini bez vode i hrane, zavezane na lancima. Na teren je nakon toga izašao i sam gradonačelnik Sinja Miro Bulj koji je nakon što je napojio životinje, poručio kako ovo više neće tolerirati dodavši kako očekuje od nadležnih institucija da ovaj slučaj odmah riješe. 

"Svi znamo da domaća životinja koju je čovjek zavezao ili zatvorio ne može sama do hrane i vode, ako joj taj isti čovjek to i ne omogući. Zato je ovo zlostavljanje blaga koje sam ovih dana vidio u našem kraju ravno zločinu nečovječnosti, a za taj zločin, osim samih vlasnika životinja, najveću odgovornost snose oni koji su donedavno vodili grad, kao i veterinarska služba“, dio je objave na njegovom Facebook profilu.

Svjesni smo svi da to nije prvi ni zadnji ovakav slučaj, no svakako je važno apelirati da, ako se nađete u sličnoj situaciji poput ove, pomognete životinjama i prijavite slučaj nadležnim službama. 


Tagovi

Visoke temperature Stoka Branko Kolak Voda Toplinski stres Miro Bulj


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije