Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena stoke
  • 21.11.2022. 13:00
  • Nišavski okrug, Jalešnica i Malošište

Na stočnim pijacama sve manje stoke, sve više cene

Jedan od prodavaca na Mramorskoj pijaci Vladimir Savić rekao je da su stočari i sa višim cenama na "pozitivnoj nuli" ili na vrlo malom dobitku.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 516
  • 53
  • 0

Cene stoke na stočnim pijacama u niškom kraju ovih dana su za 50 odsto više od cena u istom periodu prošle godine, iako je ponuda skoro za toliko manja. Poslednjih nedelja najtraženiji su tovljenici i to težine od 170 do 200 kilograma. Njihova cena na Mramorskoj pijaci kraj Niša je od 300 do 320 dinara po kilogramu žive vage, a prošle godine koštali su 200 dinara po kilogramu. Prasad se prodaje za 400 do 420 dinara, dok su prošle godine prodavci za njih tražili 300 dinara.

Svinje koje su se prasile prodaju se za 200 do 250 dinara po kilogramu, a prošle godine su mogle da se kupe za oko 150 dinara po kilogramu. Jarići koštaju 400 dinara, a jagnjad 400 do 450 dinara po kilogramu. Prošle jeseni su se prodavali za 300 odnosno 350 dinara po kilogramu.

Uglavnom je "pozitivna nula"

Prema rečima prodavaca, na Mramorskoj pijaci od pre par godina više niko ne prodaje telad, bikove i krave, već te životinje vlasnici prodaju direktno ili novim vlasnicima ili klanicama. Jedan od prodavaca na Mramorskoj pijaci Vladimir Savić rekao je da su stočari i sa višim cenama na "pozitivnoj nuli" ili na vrlo malom dobitku.

"Stočna hrana, kukuruz, pšenica, sve je toliko mnogo poskupelo, da se ljudima više uopšte ne isplati da se bave stočarstvom. Zbog toga je i Mramorska pijaca iz meseca u mesec sa sve manjim prometom, a bila je svojevremeno jedna od dve najveće u Srbiji", rekao je Savić.

Prema rečima Savića, ljudima se ne isplati bavljenje stočarstvom

Prema njegovim rečima, na jugu Srbije naglo se smanjuje stočni fond, posebno broj svinja.

"Domaćinstva koja su čuvala po pet ili 10 svinja prasilja, maltene su ih preko noći prodala. Ukoliko se nastavi da i dalje raste cena stočne hrane, plašim se da ćemo sledeće godine svi mi prasad moći da vidimo samo na slikama", rekao je naš sagovornik.

U Jelašnici su cene nešto niže

Na pijaci u selu Jelašnica, značajno manjoj od one u Malošištu, cene stoke nešto su niže od onih u Mramoru, međutim i ponuda je značajno manja. Tovljenici uglavnom koštaju 300 dinara po kilogramu žive vage, ali mogu da se kupe i za 280 ili 290 dinara. Na toj pijaci prasad košta 350 dinara po kilogramu, a svinje koje su se prasile 200 dinara po kilogramu. Jarići se prodaju za 350 dinara po kilogramu, dok se za jagnjad traži 400 dinara. Na pijaci u Jelašnici povremeno može da se kupi i po neko tele i to po ceni od 3,5 evra po kilogramu.

Prodavci u Jelašnici takođe ističu da se broj stoke na pijaci stalno smanjuje zbog toga što se stočarstvo ne isplati, kao i zbog toga što mladi između toga da čiste štale i torove, radije biraju da voze kamione i autobuse u Nemačkoj ili da rade u pogonima u Češkoj i Slovačkoj.

Prodavci u Jelašnici takođe ističu da se broj stoke na pijaci stalno smanjuje

Stojan Milenković iz Jelašnice izjavio je da je potrebna hitna intervencija države ukoliko želimo da i ubuduće imamo u ishrani domaće meso i mleko.

"Potrebno je poljoprivrednicima i stočarima pomoći oko nabavke goriva, semena, zaštitnih sredstava. Ukoliko nemamo domaći kukuruz, ječam, domaću stočnu hranu, nećemo imati ni svinje, krave, mleko. Da li želimo da nam deca samo jedu meso i piju mleko iz uvoza", istakao je Milenković.

Stočarstvo bez napretka

Prema njegovim rečima, nema napretka u stočarstvu bez organizovanog otkupa, jer su veći proizvođači, bez otkupa prepušteni na "milost i nemilost" i matrpazima.

Kao primer toga Milenković navodi stočare koji čuvaju krave na ispaši na Suvoj planini i kojima svake godine različiti prekupci i nakupci telad plaćaju "mizerno", jer znaju da ljudi nemaju mogućnost da ih prevezu do klanica i pijaca.


Tagovi

Cena svinja Cena jarića Cena jagnjadi Vladimir Savić Stočni fond Cena tovljenika Mramorska pijaca Stojan Milenković


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.