Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj patki
  • 27.03.2022. 18:00

Na šta paziti kod uzgoja pačića?

Otporniji su od pilića i ćurića, a već posle pet dana se puštaju u šetnju. Ipak, treba voditi računa o temperaturi, kvalitetu vazduha i svetlosti.

Foto: Depositphoto/SergeyKolesnikov
  • 2.095
  • 46
  • 0

Patke su sve popularnije za uzgajanje zahvaljujući svojim osobinama. Za ishranu koriste biljnu i životinjsku hranu. Smrtnost pačića je manja u odnosu na drugu živinu. Brzo napreduju i imaju dobar prirast. Već posle 30 dana mlade jedinke mogu da imaju težinu do 2,5 kg, a posle 50 dostižu do tri kilograma. Patke nose do 120 jaja u toku godine, a u zavisnosti od rase i ishrane, nosivost se može duplirati. Počinju da se mitare od 65 do 70-og dana, a klanje se mora obaviti pre toga.

Uzgoj mladih pačića

Jedna patka može da leži na do 12 jaja u proleće, odnosno do 15 leti. Njihov broj je uslovljen temperaturom okoline. Za dobru oplodnju jaja na jednog mužjaka dolazi pet do sedam ženki. Izleganje se dešava posle 27 do 28 dana. One znaju da budu problematične kada je u pitanju ležanje na jajima i napuštanje gnezda. Zbog toga se ona često stavljaju pod kvočke ili ćurke. Broj se prilagođava vrsti pod koju ih stavljamo.

Pačići se posle 24 do 48h odvajaju i stavljaju u zaseban prostor, jer se dešava da ih patke usmrte.

Mladi, do 14 dana starosti se uzgajaju u zagrejanim prostorijama, a stariji, od 15 do 28 dana mogu biti u nezagrejanom prostoru. Nisu osetljivi kao ćurići i pilići, jer im se brže razvija termoregulacijski sistem. Ne podnose preveliki broj jedinki u prostoru. Na jedan metar površine dovoljno je 16 pačića starosti do 14 dana, odnosno 10 starosti do 28 dana.

Nisu osetljivi kao druga živina (Foto: Depositphotos/977_ReX_977)

Temperatura u prostoru gde se drži treba da se reguliše. Zagrevanje prostora treba započeti dan pre njihovog unošenja. Optimalna je 26 do 27ºC. Već posle drugog dana ona počinje da se smanjuje, a 14. dana treba da iznosi 20ºC. Za starije, do 28 dana, temperatura prostora se kreće oko 17ºC.

Važno je provetravanje

Ova je živina veoma osetljiva na kvalitet vazduha u prostoru gde borave. Potrebno im je obezbediti dobru ventilaciju. One ispuštaju više karbon dioksida, vode i toplote od ostale živine. Veoma brzo zagade vazduh u prostoriji. Kada se ispoštuje taj zahtev, dobro napreduju, imaju dobar prirast i apetit, živahne su.

Ne podnose ni vlažnu stelju, pod. Neophodno je da pojilice imaju žičanu mrežu koja ih sprečava da uđu u njih. Od suvišne vlage u prostoru se razbole.

Obratiti pažnju i na osvetljenje. U prvih šest dana potrebno je obezbediti 20 sati osvetljenja. Posle se taj period smanjuje na 10h kod starosti od 30 dana. Tokom noći ostavlja se slabo svetlo kako bi mogle da piju vodu i uzimaju hranu.

Puštanje u šetnju

Mladi pačići se posle pet dana puštaju napolje u kratkotrajnom terminu, a zatvaraju se u zagrejan prostor. Vreme koje provode napolju se postepeno povećava. Kad napune 15 dana mogu se ostaviti celi dan na otvorenom, ali sve zavisi od vremenskih prilika. Ovakav će boravak dodatno doprineti njihovom boljem zdravstvenom stanju. 


Tagovi

Pačići Patke Uzgajanje patki Temperatura Jaja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.