Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Buša
  • 18.12.2019. 13:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gornja Sanica, Ključ

Mujaga Selman jedan je od rijetkih koji uzgaja bušu - izdržljivo planinsko govedo

Rijedak prizor stada buša u BiH može se vidjeti u Gornjoj Sanici, nadomak Ključa, ispod visova Grmeč planine. Ovo stado pripada Mujagi Selmanu, nekadašnjem prosvjetnom radniku.

Foto: Wikipedia/P.Cikovac
  • 967
  • 170
  • 0

Buša je domaće planinsko govedo, zvano još i ilirsko govedo. Ubraja se u primitivne pasmine, a uzgaja u krajevima u kojima je uticaj čovjeka slab, u nerazvijenim brdskim, planinskim i kraškim područjima. 

Rijedak prizor stada buša u BiH može se vidjeti u Gornjoj Sanici, nadomak Ključa, ispod visova Grmeč planine. Ovo stado pripada Mujagi Selmanu, nekadašnjem prosvjetnom radniku koji je sada u penziji. On se već destljećima bavi uzgojem autohtonih vrsta životinja koje su karakteristične za naše podneblje, pišu Nezavisne.  

"Zbog neselektivnog uvoza i ukrštanja, domaćem govedu prijeti nestanak. Naši poljoprivrednici više cijene uvozne pasmine, tako da rapidno opada broj buša na našim prostorima", smatra Selman otkrivši da se buše mogu pronaći u zabačenim planinskim područjima gdje su im glavni izvor hrane planinski pašnjaci. 

Kaže da se često križaju sa pasminama sivog alpskog i smeđeg goveda, a kako bi se dobilo više mlijeka. Selman ističe da se radi o izdržljivom govedu otpornijem na klimatske uslove i životinjske bolesti od plemenitih pasmina. Niskog su rasta i manje tjelesne mase. Daju kvalitetnije mlijeko s više masnoće, a koje je pogodno za proizvodnju sira. 

"Ono što je karakteristično jeste da drugi više cijene ono što je naše, nego mi sami. Tako je i u ovom slučaju. Naši poljoprivrednici su potpuno okrenuti uzgoju stranih i uvoznih pasmina", rekao je Selman koji uzgaja i autohtone bikove

U organizaciji Kluba ljubitelja bosanskog bika, čiji je jedan od osnivača, svake godine se u blizini Gornje Sanice održava tradicionalna korida.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jest, tovna goveda.  Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Buša Ilirsko govedo Planinsko govedo Izdržljivost Mlijeko


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.