Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pohod medvjedice
  • 20.09.2019. 10:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prusci, Novi Grad

Mrka medvjedica u Pruscima usmrtila pet ovaca i dvoje jagnjadi

Pretpostavlja se da je mrka medvjedica, s dva mladunčeta, u potrazi za hranom, napustila utočište na Grmeču, preplivala Sanu ili Unu i stigla pod Kozaru, pa tako stigla i na ovo imanje.

Foto: Gordana Vila
  • 378
  • 37
  • 0

Vijugav, makadamski, šumski put vodi kroz rijetko naseljeno selo Prusci kod Novog Grada. Rekli bi, onako narodski, od nekadašnjeg gusto naseljenog sela, ostalo je "trči, trči, pa kuća". Sasvim je jasno da ovdje nema mnogo stanovnika, ali, ruku na srce, priroda ljepotom ostavlja bez daha. Iz tog razloga nije ni čudo, što se mnogi koji su odavde odselili, tu ipak vraćaju i na porodičnim kućištima prave vikendice.

Vatroslav Dejanović: Bojim se dovesti familiju u vikendicu

A tamo gdje nema mnogo ljudi, izgleda životinje "kolo vode". Tako se u ovim krajevima još prepričava kako je nedavno, na imanje porodice Dejanović u Pruscima "svratila" kapitalka, mrka medvjedica, teža više od 200 kilograma i to u pratnji dva mladunčeta. Srušila je ogradu, ušla u tor i usmrtila čak pet ovaca i dvoje jagnjadi, koje je porodica Dejanović uzgajala pored porodične vikendice, okružene gustom šumom.

Vikendica je okružena gustom šumom

"Mi ovdje imamo vikendicu i ja zaista često dolazim zbog naših ovaca, kojih smo imali 15. Šta se desilo, ja sam vidio tek sutradan kada sam došao da obiđem ovce. Prizor je bio jeziv, ubijeno je bilo pet ovaca i dvoje jagnjadi. Bilo je jezivo, ograda probijena, strašno. Sve ima dokumentovano, jer je postavljena kamera sve snimila. Ja se zaista sada bojim da ovdje za vikend dovedem familiju, a i ostale ovce sam premjestio u Kostajnicu. Nadam se da će lovci pronaći rješenje za ovaj problem", kaže vlasnik imanja, Vatroslav Dejanović.

Nadležna komisija obišla je teren, kako bi popisala pričinjenu štetu, koja je procijenjena na oko 1. 200 KM.

Lovcima "vezane" ruke – mrka medvjedica je zaštićena divljač

Ovaj događaj uznemirio je i druge mještane ovog sela, ali i mještane onih susjednih. Prema snimku nadzorne kamere, ali i tragovima, utvrđeno je da je riječ o kapitalnoj ženki mrkog medvjeda, s dva mladunčeta. Lovci kažu da u ovakvim situacijama ne mogu mnogo toga da urade.

"Na ovom području ova vrsta nema stanište i spada u zaštićenu divljač. Iz tog razloga, lovci ne smiju da ih odstrijele. Pretpostavlja se da je mrka medvjedica, s dva mladunčeta, u potrazi za hranom, napustila utočište na Grmeču, preplivala Sanu ili Unu i stigla pod Kozaru, pa tako stigla i na ovo imanje. Mi smo obavijestili sve nadležne i Lovački savez Srpske i resorno ministarstvo. Rečeno nam je da se ova vrsta ne smije uznemiravati, već samo pratiti. Jednostavno, takvi su propisi", kaže sekretar Lovačkog udruženja "Srndać" iz Svodne kod Novog Grada, Miroslav Žujić.

Stravičan prizor zatekao je Vatroslav Dejanović (Foto:Vatroslav Dejanović)

On kaže da je ova ženka primijećena prije više od dva mjeseca na ovom terenu i da je eventualno moguće jedino uspavljivanje ove vrste.

Medvjeda sve više

Međutim, mrka medvjedica, koja je poharala domaćinstvo porodice Dejanović, izgleda da nije jedina na ovom području.

"Od tog trenutka kada se to desilo, primiejtili smo čak od četiri do pet primjeraka ove vrste, među njima je, koliko do sada raspolažemo informacijama i jedan mužjak, a tu su i mladunci, prije svega ova dva koja su pratila medvjedicu u Pruscima. Primijetili smo da oni "šaraju" od novogradskog do dubičkog područja, vjerovatno tragajući za hranom. Mi ćemo pratiti upustva nadležnih i dalje pratiti njihovo kretanje", zaključuje Žujić.


Fotoprilog


Tagovi

Pohod medvjedice Medvjedi u selu Zaklane ovce Vikendica Vatroslav Dejanović Miroslav Žujić Lovci


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.