Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 24.10.2020. 07:30

Mljekarski sektor: Ukrajina ima ambiciozan plan - velika pomoć stiže od države?

Ukrajina ima plan povećati stado muznih krava za 1,3 miliona grla, a za ispunjenje tog cilja trebati će im 2,6 milijardi eura.

Foto: Bigstock/dolgachov
  • 77
  • 214
  • 0

Ukrajina ima ambiciozan plan za povećanje proizvodnje mlijeka u narednih 10 godina. Naime, predsjednik tamošnjeg udruženja mljekarskih firmi tvrdi da će se stado muznih krava do 2030. povećati sa 1,7 na čak 3 miliona, piše farmer.pl.

Među 20 vodećih mljekara u svijetu čak 10 evropskih

Plan je, tvrde u tom udruženju, u istom razdoblju proizvodnju sirovog mlijeka povećati za 3,5 na 10 miliona tona, a preradu sa 3,8 na 8 mil. tona.

Država spašava sektor

U tom kontekstu, predsjednik se osvrnuo na proračune nizozemske poljoprivredne banke, Rabobank prema kojima je za svaku dodatu tonu mlijeka potrebno ulaganje od 750 mil. eura. To znači da je tokom sljedećih deset godina potrebno ukupno oko 2,6 milijardi eura za postizanje cilja proizvodnje do 2030. godine.

Prema spomenutom udruženju, polovinu ovog novca će dati država. Zbog činjenice da ova industrija ondje slabo posluje, potpisan je memorandum o uspostavi nacionalnog odbora za spašavanje tog sektora. Taj odbor čine Udruženje proizvođača mliječnih proizvoda, Ukrajinska zadruga i Udruženje mljekarskih poduzeća.

Podsjećamo, procijenjeno je da će u Europskoj uniji, drugom najvećem proizvođaču ove sirovine njegova proizvodnja rasti sporije nego u ostatku svijeta. Podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO) ukazuju i na pad mliječnog stada za oko 0,6% godišnje, ali i porast mliječnosti za 1% u toku sljedeće decenije.

Proizvodnja mlijeka u stalnom porastu - više je i onog iz eko sistema

Prema predviđanjima, svjetska proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda će porasti za 1,6%, na 997 miliona tona do 2029. godine, a rastu će najviše pridonijeti Indija i Pakistan sa više od polovine rasta te će činiti više od 30% svjetske proizvodnje.


Tagovi

Ukrajina Proizvodnja mlijeka Mliječne krave Porast proizvodnje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas