Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje mljekara
  • 07.12.2021. 10:00

Mljekari RS: Mjesecima akumuliramo gubitke, agonija će se produžiti i na 2023.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS apelira na opštine i gradove da se u budžetima za narednu godinu predvide dodatna sredstva za mljekarski sektor, ali i druge grane poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/Corepics
  • 356
  • 291
  • 0

Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS poslala je savezu opština i gradova RS te svim opštinama i gradovima "Inicijativu za očuvanje mljekarskog sektora Republike Srpske" u kojoj podsjećaju da je riječ o najintezivnijem sektoru poljoprivredne proizvodnje u RS i svojim poslovanjem značajno određuje i ekonomiku vezanih grana agrara (ratarstvo) i uopšte privrede. 

Ističu da u mljekarstvu ima i najviše radnih mjesta te da ono kreira najviše BDP u oblasti poljoprivrede, u odnosu na druge oblasti koja ima najveći stepen ulaganja, gdje se na dnevnom nivou donose značajne odluke i stvara dodatna vrijednost. 

Naglašavaju da ono na najvećem broju gazdinstava predstavlja potpuno tržišno orijentisanu proizvodnju sa brzim protokom kapitala, koja je zbog toga i veoma ranjiva u uslovima destabilizacije tržišta, kao što je u aktuelnoj situaciji.

2021. najteža za mljekare ikada

U Udruženju tvrde kako 2021. predstavlja vjerovatno najtežu godinu za mljekarski sektor u Srpskoj ikada. "Došlo je do enormnog rasta cijena svih inputa stočarske proizvodnje, uključujući hranivo, gorivo, sjeme, dijelove za tekuće održavanje mahnizacije i opreme i drugo", upozoravaju uz komentar da je u nekim slučajevima cijena pojedinih inputa skočila i za 100 posto (premiksi, koncetrovana hraniva itd), dok se otkupna cijena mlijeka gotovo da i nije mijenjala, ili je ta promjena minimalana i veća je za 5 posto u odnosu na cijenu prethodne godine. 

Podsjećaju da je još u avgustu Udruženje uz pomoć domaćih i stranih stručnjaka izradilo kalkulaciju proizvodne cijene mlijeka na farmi sa prosječnom proizvodnjom svojih članova. "Izračun je pokazao da smo sa dohodka od 813,95 KM po muznom grlu u 2020. godini, u ovoj, 2021. došli na gubitak od 1.198,88 KM po muznom grlu. S obzirom da je od avgusta do danas došlo do daljnjeg rasta cijena inputa, naši proizvođači već mjesecima samo akumuliraju gubitke", ističu te dodaju da ne treba zaboraviti na veoma lošu godinu i katastrofalnu sušu zbog čega je upitna hrana za životinje za narednu godinu. 

"Zbog gubitaka u ovoj godini, nismo mogli ni da zasijemo sve predviđene površine u jesenjoj, a biće slabija i proljećna sjetva. Na taj način agonija se produžava i na 2023. godinu", ogorčeno poručuju.  

Ugroženi su svi

U obraćanju naglašavaju da nisu oni i njihove porodice te zaposleni na farmama jedini koji zavise od ove proizvodnje. "Tu su i proizvođači i distributeri hraniva, sjemena i svega ostalog što se veže za mljekarski sektor, zajedno sa svojim radnicima i njihovim porodicama. Tu su na kraju i budžeti RS i lokalni budžeti u svim našim opštinama i gradovima. Ugroženi smo svi."

Pišu nadalje da su zahvalni za svu podršku izdvojenu za taj sektor sektor, ali mole da se u budžetima za narednu godinu predvide dodatna sredstva za mljekarski sektor, ali i druge grane poljoprivrede. "Moramo zajednički očuvati selo", apel je Vladimira Usorca koji se kao predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS obratio donositeljima odluka uz poruku kako stoje na raspolaganju za sve konsultacije, eventualne sastanke te podršku u planiranju konkretnih mjera podrške.


Tagovi

Udruženje mljekara Mljekarski sektor Cijena mlijeka Otkupna cijena Poskupljenje Vladmir Usorac


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić