Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 31.01.2023. 13:30

Mljekari najavljuju proteste: Ko najviše zarađuje na cijeni mlijeka?

Nekontrolisan uvoz, upitan plasman i niska otkupna cijena su mnogobrojne proizvođače doveli na rub opstanka

Foto: Depositphotos/halfpoint
  • 485
  • 76
  • 0

Cijena jednog litra mlijeka je u trgovinama odavno premašila 2 KM, ali mnogobrojni mljekari tvrde da je ovoliko poskupljenje neopravdano i ukazuju na nesrazmjer otkupne i prodajne cijene. Zato pozivaju nadležne na hitnu reakciju, objavila je Federalna.

Poljoprivrednici sabiraju gubitke, razmišljaju o smanjenju stočnog fonda, jer je proizvodnja poskupila za 300 posto dok je otkupna cijena ostala niska. U zavisnosti od klase, kreće se od 50 do 60 feninga po litri. To mnogobrojne farme dovodi do gašenja.

Proizvodnja u problemima

Nekontrolisan uvoz, upitan plasman i niska otkupna cijena na porodičnom imanju Petra Dragojlovića ugasiće sedam decenija dugu tradiciju proizvodnje. Broj grla mora prepoloviti. Navodi da su veliki nameti na jednoj litri.

Zbog svega potrošači mlijeko u trgovini plaćaju pet puta skuplje u odnosu na otkupnu cijenu. U Privrednoj komori saglasni su da je potrebno izvršiti detaljnu analizu stanja na tržištu.

"Stvar je tržišta i dogovora. U potpunosti podržavamo dogovore koji će ići u korist i komercijalnim i direktnim proizvođačima", kaže Željko Vidić, sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore regije Bijeljina.

Tržištu treba detaljna analiza (Foto: Depositphotos/ryzhov)

Gdje ide najveća zarada?

Smatra se da otkupljivači uzimaju najveći dio zarade. Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača Zvono Bijeljina, kaže da mlijeko otkupljuju za 80 do 90 feninga, a prodaju ga po 2,50 KM.

Tržišna inspekcija proteklih je mjeseci provodila kontrole, a prvi rezultati češljanja poslovnih knjiga mljekara pokazuju znatna kršenja propisane marže. Pojedini prerađivači su već kažnjeni i upozoreni da u zadatom roku snize cijene mlijeka i mliječnih proizvoda.

"Uopšte nema efekta. Hvale se kako su naplatili tri do četiri miliona KM kazni, a cijene se nisu promijenile", naglašava Vasilić.

Tržište je preplavljeno uvezenom robom. Bosna i Hercegovina je tokom protekle godine izvezla mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 114,5 miliona KM, dok je u istom periodu uvezeno u vrijednosti od 225 miliona KM. Niko ne osjeća potrebu da zaštiti domaće proizvođače koji nisu zadovoljni novim nacrtom Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za 2023. godinu. Premija za mlijeko je ostala u iznosu od 0,25 KM. Proizvođači traže da, s obzirom na poskupljenje svih proizvodnih inputa, premije iznose 45 feninga po litru, u suprotnom, najavljuju proteste i smanjenje proizvodnje.


Tagovi

Mlijeko Mljekari Protesti mljekara Protest poljoprivrednika Otkupna cijena Niska cijena Otkupljivači Jovan Vasilić Petar Dragojlović


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.