Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 29.08.2022. 12:00

Mlijeka sve manje, cijene sve više – još će rasti?

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS mljekare su tokom jula prikupile ukupno 7. 549 tona kravljeg mlijeka. To je za 7,1 posto manja količina u odnosu na isti mjesec prethodne godine

Foto: Depositphotos/p.thongdumhyu
  • 702
  • 154
  • 0

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda u Republici Srpskoj i dalje će raste, potvrdili su prerađivači, pravdajući to zahtjevima farmera za povećanjem otkupnih cijena. Za litar u prosjeku, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, prošlog mjeseca trebala je 1,91 KM, a u julu prošle godine 1,44 KM.

Statističari su izračunali i da je kilogram tvrdokornog sira u julu iznosio 17,23, a lani 11,14 maraka. Kilogram maslaca u julu je dosegao čak 31,26 maraka, dok je u istom periodu lani koštao 8,74 marke manje, piše Glas Srpske.

Teško do sirovine

Kako je za ovaj medij rekao vlasnik bijeljinske mljekare "Dule" Duško Cvjetinović otkupna cijena raste svaki mjesec.

"Sada se kreće od 0,68 KM do 0,80 KM po litru, u zavisnosti od kvaliteta, a idući mjesec mislim da će biti i veća. Mlijeko je najslabijeg kvaliteta u posljednjih 20 godina", tvrdi Cvjetinović, dodavši i da farmeri smanjuju proizvodnju, zbog čega se teško dolazi do sirovine.

Kako do farme - Murtić počeo s kozom, porodica Herceg s teletom

Vlasnik bilećke mljekare "Pađeni" Nenad Vukoje kaže kako je otkupna cijena litra mlijeka povećana za oko 30 posto u odnosu na prethodnu godinu i sada se kreće od 0,70 maraka pa naviše. Navodi kako je moralo doći do korekcije i na policama marketa, a taj trend će biti nastavljen.

"Kada se prije upoređivao litar vode i litar mlijeka na polici, cijena je bila približno ista. Međutim, to je prošlost, jer će cijene u narednom periodu vjerovatno ići gore", dodao je Vukoje.

Farmeri nezadovoljni

Međutim, farmeri nisu zadovoljni otkupnom cijenom. Navode kako je kilogram koncentrata 1,20 KM, a otkupna cijena mlijeka po litru je 0,80 KM. Istovremeno, napominju, mnogi proizvođači će smanjiti proizvodnju zbog niske cijene, ali i suše, koja je načinila veliku štetu. Farmer Čedo Borojević je rekao kako će biti zadovoljni kada otkupna cijena mlijeka bude 1,05 KM, budući da slijedi problematičan period u vezi sa obezbjeđivanjem prehrane za stoku.

"Zbog suše bit će manje stočne hrane i bit će veliki problem kako dočekati iduću godinu", rekao je Borojević i dodao da će, ako otkupna cijena ne ode gore, pojedini farmeri biti primorani da smanje stočni fond.

Poskupljenja se odrazila na proizvodnju - manje mlijeka na Sokocu

Zaštitnici prava potrošača kažu da svako muči svoju muku, ali da se teret uglavnom prelije preko leđa potrošača pa će sir i pavlaka mnogima postati luksuz. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS mljekare su tokom jula prikupile ukupno 7. 549 tona kravljeg mlijeka. To je za 7,1 posto manja količina u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a za 0,2 posto manje u odnosu na juni 2022. godine.


Tagovi

Mlijeko Mliječne prerađevine Cijene mlijeka Otkup mlijeka Mljekare Farmeri Poljoprivreda Čedo Borojević Duško Cvjetinović Nenad Vukoje Dule Pađeni


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas