Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 18.12.2019. 16:00
  • Mačvanski okrug, Loznica

Mladen Sladaković: Variranja otkupne cene ugrožavaju svinjarstvo

U proizvodnji svinja ovaj mladi stočar je od malih nogu. Ističe da posao nije težak, koliko činjenica da ne znate cenu robe koju proizvodite i zato svinjarstvo nikad nije bilo u gorem položaju.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 1.338
  • 104
  • 0

Mladen Sladaković iz Loznice, nakon smrti oca odlučio je da nastavi posao u svinjarstvu za šta se kada je u pitanju oprema i specijalizovao, iako u svojim štalama ima i 20 muznih grla. Farma trenutno broji 400 svinja i Mladen smatra da je taj broj sasvim dovoljan da pristojno živi od svog rada, iako veoma često nema vremena ni za odmor. 

Moravka svinja pred istrebljenjem: Zašto je treba gajiti?!

Proizvodnja prasadi primaran posao

"Svinjarstvom su se u mojoj porodici bavili svi pre mene ali niko nije imao ovolike količine i savremenu opremu. U zadnjih četiri - pet godina sam proširio objekte za smeštaj i posao usmerio isključivo na proizvodnju prasadi i tovnih grla. Trenutno imam pedeset krmača, a sa tovnim svinjama broj grla na farmi nikada nije ispod 350," priča Mladen i dodaje da to zahteva i mnogo rada na farmi. Posao prema njegovim rečima nije fizički težak, koliko traži prisutnost u svakom momentu. U prilog toj tvrdnji ide i činjenica da ukoliko želi ići na odmor, sve obaveze stavi na papir i samo dane kada nema prašenja koristi za odmor.

"U decembru uvek ima malo više prašenja, trenutno je deset krmača oprašeno i tu je najviše posla. Moram da ispratim svaki korak, mada savremena oprema mi dosta pomaže. Pre svega, farma je opremljena lampama koje greju tek oprašene prasiće. Svaka krmača ima svoj boks, svoje pojilice za vodu, rešeno je izđubravanje. Naravno da je za savremenu opremu i farmu sa dobrim genentičkim potencijalom potrebno i dosta ulaganja, jer samo tako možete da zaradite," kaže Mladen, koji je da bi malo uštedeo kupovao polovnu opremu i uvozio je iz Nemačke.

 Farma trenutno broji 400 svinja

Problem nije plasman nego variranja u ceni 

Ističe da mu ništa nije teško kada je ovaj posao u pitanju, čak i neke veterinarske poslove kao što je vakcinisanje prasadi, radi sam sa suprugom bez problema, ali da je cena uvek problem. Nestabilne prilike u svinjarstvu u našoj zemlji dovode da cena iz dana u dan varira i da se zagarantovana zarada ne može očekivati. Jedino rešenje je biti uporan i istrajati u ovom poslu. 

"Nekad bude bolje, nekad lošije. Sam plasman nije problem, ovo je zaista tražena roba, plus kad imate kvalitet uvek ćete naći kupca ali po kojoj ceni to je pitanje. Trenutno je cena prasadi zavisno od kategorije oko 180 dinara, govorim o ceni žive vage na veliko i ona je, da kažem zadovoljavajuća jer nama je cena uvek mala; ali sve ispod toga bio bi gubitak za svinjare," objašnjava Mladen i kaže da na cenu ne utiče ni period godine, ni slave, već isključivo ponuda i potražnja, a on prasad ima tokom cele godine. 

Farma svinja u rukama jedne žene

Hrana sa svojih njiva 

Olakšavajuća okolnost mladog stočara je i činjenica da obrađuje oko 50 hektara zemlje i da hranu za životinje obezbeđuje sa svojih parcela, u suprotnom proizvodnja bi bila osuđena na propast, a seje najviše kukuruza, pšenice, ječma i lucerke za goveda, kupuje samo neophodne premikse. U planu mu je i izgradnja silosa i sušare kojom će unaprediti proizvodnju hrane, ali i olakšati ubiranje i skladištenje žitarica, jer u toku godine najviše vremena potroši upravo na te operacije. 

Ističe, da je bio korisnik nacionalnih subvencija koje je davalo ministarstvo poljoprivrede, predhodnih godina, kao podsticaje mladim poljoprivrednicima jer svaka pomoć znači, a od tog novca kupio je opremu, 20 nazimica, mešaonu za pravljenje hrane i hranilice za objekat za tov. 

Svaka krmača ima svoj boks, svoje pojilice za vodu i rešeno je izđubravanje

Svinjarstvo je njegov izbor 

"U ovom poslu sam od malih nogu i to je moj izbor, a nadam se da ću ga raditi dokle god budem mogao. Proširenje farme nemam u planu bar ne u skorijoj budućnosti jer 400 svinja sasvim je dovoljno i za rad i za zaradu. To je broj koji mogu sam da opslužim kada nemam nikog na farmi, ali fokusiraću se na osavremenjavanje farme u pogledu opreme. Ostalo mi je još da u objektima uradim izolaciju, jer svinje nisu ljubitelji zime," priča o svojim planovima Mladen, a najveća želja mu je da otkupna cena svinja bude unapred poznata i zagarantovana bar nekoliko godina, jer bi tada znali kakva je računica i da li se isplati gajiti svinje u suprotnom proizvodnja svinja u našoj zemlji prema njegovom mišljenju ozbiljno je ugrožena. 


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Svinjarstvo Otkupna cena Prasići Farma svinja Tovna grla Subvencije Mladen Sladaković


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.