Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarska zadruga
  • 09.02.2019. 15:00
  • Pomoravski okrug, Novo Lanište

Miroslav Tasić Miško: Zadruga jača gazdinstva u Pomoravlju

Zadruga je preko konkursa ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj dobila 7,4 miliona dinara za kupovinu 250 ovaca. Isporučeno je 150, a još 100 stiže do kraja februara.

Foto: Jelena Lukić
  • 292
  • 31
  • 0

Stočarska zadruga ,"Ovčari 035", jedina tog tipa u Pomoravskom okrugu, formirana je sa idejom da se osnaže poljoprivredna gazdinstva, ojača stočarstvo u ovom delu Srbije i da se mladi ljudi zadrže na selu.

Mladi odlaze sa sela, a bez njih nema budućnosti

Zadrugu je formiralo deset osnivača i to iz Kočinog sela, Starog i Novog Laništa. Direktor zadruge Miroslav Tasić Miško iz Novog Laništa kaže da sela u Srbiji propadaju jer nema mladih.

"Mladi odlaze sa sela a bez njih nema budućnosti. Mi smo morali nešto da uradimo kako bi naše sinove i unuke zadržali na selu. Hteli smo da stvorimo uslove da krenemo u proizvodnju koja će nam doneti boljitak, a to može samo ako se organizujem, jer smo pojedinačno slabi", kaže Tasić.

Za stočarstvo, odnosno uzgoj ovaca, su se odlučili, jer nemaju mnogo zemlje ni mehanizacije za proizvodnju biljne hrane, a i svako od zadrugara već čuva ovce i ima u proseku dvadesetak grla.
Polovinom prošle godine prijavili su se na konkurs kabineta ministra bez portfelja za regionalni razvoj Milana Krkobabića i dobili 7,4 miliona dinara bespovratnih sredstava.

"Odobrena su nam sredstva za nabavku 250 ovaca, odnosno 240 ovaca i 10 ovnova rase virtemberg. To je šilježad stara oko 12 meseci. Isporučili su nam 150 grla, a još 100  stiže do kraja februara. Svaki osnivač će dobiti po 24 ovce i jednog ovna. Zaradu planiramo od prodaje jagnjadi, a prve jaganjce očekujemo sredinom godine", ističe Tasić.

Od deset osnivača ove zadruge četiri su žene (Foto: Jelena Lukić)

Za pet godina između 40 i 50 novih gazdinstava

Prema projektu svaki zadrugar je dužan da godišnje preda zadruzi sedam ovaca koje će zatim biti date novim zadrugarima.

"Naš projekat je osmišljšen tako da svake godine uvećavamo broj gazdinstava koja će biti priključena. Tih 70 grla koje osnivači vrate treba da se podeli na četiri nova gazdinstva koja žele da čuvaju ovce. Plan je da za pet godina imamo između 40 i 50 novih gazdinstava sa 30 do 50 ovaca. Tako ćemo formirati bazu od 1.000 do 1.500 grla što je sasvim dovoljno za stabilnu proizvodnju koja će se isplatiti. Tako ćemo moći da budemo konkurentni na tržištu", kaže Tasić.

To je prva faza projekta koja donosi minimum dobiti ali i minimum rada.

"Druga faza je prerađivačka proizvodnja. To je složenije ali donosi više para. Trebaće nam podrška države, ministarstva i lokalne samouprave da krenemo u proizvodnju mleka, mlečnih proizvoda, zatim u proizvodnju i preradu đubriva za organsku proizvodnju u povrtarstvu i cvećarstvu, kao i u proizvodnju i preradu vune. To možemo da radimo kada budemo imali bar 1.000 grla", ocenio je direktor zadruge ,"Ovčari 035".

Gulan: Oživljavanje zadrugarstva u Srbiji visokopatriotski čin

Od deset osnivača zadruge četiri su žene

Od deset osnivača ove zadruge četiri su žene. Među njima je i Dušica Milosavljević iz Novog Laništa. Ona zajedno sa suprugom Živoradom brine o gazdinstvu koje trenutno ima 30 ovaca, šest bikova, šest krmača, nekoliko koza i živinu. Oko kuće imaju ograđenu zemlju sa travom gde će čuvati ovce koje su dobili preko zadruge čim se prolepša vreme.

"Ko vredno radi može da živi od poljoprivrede. Mi se ne žalimo. Meni nije teško i ne stidim se da radim sve poslove, jer volim životinje i privržena sam prirodi. Pre podne hranim ovce, koje inače nisu zahtevne životinje za čuvanje, a popodne se spremim i odem u grad u kupovinu ili na večeru sa suprugom", kaže ova mlada žena.

Ovi zadrugari planiraju da sa novim projektima konkurišu i kod Ministarstva poljoprivrede, i iskoriste fondove Evropske unije. Kažu da je danas poljoprivreda mnogo bolja nego pre 10 godina, jer država daje brojne subvencije.  


Tagovi

Miroslav Tasić Dušica Milosavljević Zadruga Stočarska zadruga Ovčari 035


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.