Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ventilacija u štali
  • 12.07.2021. 12:00

Mikroklima staje: Ako se unutra lakše diše onda je ocena povoljna

Samo treba imati na umu da je vazduh u staji najpovoljnijeg sastava upravo na visini glave odgajivača stoke. U isto vreme sastav vazduha je najnepovoljniji pri dnu staje gde stoka leži.

Foto: Maja Celing Celić
  • 492
  • 1.018
  • 0

U razvoju stočarstva poslednjih 20 ili 30 godina beleži se sve veći napredak. U govedarstvu se to najvidnije izražava povećanjem mlečnosti po kravi godišnje. Najbolji primer je kod rase simentalac (ili domaće šareno goveče) kao rase dvojnih sposobnostima (mleko i meso). U nekim državama ova rasa već dostiže prosečnu mlečnost od oko 8.000 litara mleka godišnje po kravi.

Još veći napredak se u svinjarstvu sa dva najvažnija pokazatelja:

  • odgoj 30 ili 35 prasadi po krmači godišnje;
  • utrošak hrane u tovu svinja sa oko 2,5 kilograma za jedan kilogram prirasta.

Ovi i slični pokazatelji postaju i dalje sve pozitivniji tako da osnovni proizvodi u stočarstvu (mleko - meso) postaju sve jeftiniji i sve dostupniji većem broju potrošača.

Količina vazduha - 200 m3/h po jednom uslovnom grlu

Navedeni pozitivni i sve bolji pokazatelji su rezultat selekcije i mnogih mera nege uz sve bolje uslove smeštaja. Time se dolazi do pojma takozvane mikroklime kao jednog od podjednako važnih uslova za postizanje vrhunskih rezultata.

Pojam "mikroklime" u stočarstvu se u najvećoj meri vezuje za pojam vazduha. Najvažnija mera vazduha je njegov sastav. Najvažniji element u sastavu vazduh u prirodi je kiseonik. Njega u čistom vazduhu ima 21 procenat. Pored toga vazduh karakterišu temperatura i vlažnost. Količine vazduha za potrebe stoke po vrstama i kategorijama su odavno poznate. Za orijentaciju uvek se navodi najmanja potrebna količina vazduha od oko 50 kubnih metara na čas po jednom uslovnom grlu, to jest za 500 kilograma žive mere.

"Hlađenje" krava: Pazite kako postaviti ventilatore da ne bi došlo do oboljenja

Ova količina se odnosi na zimski period. Ona se u toku leta višestruko povećava pa iznosi 200 ili čak više kubnih metara/čas/uslovno grlo. Ove norme se uvek odnose na čist vazduh koji ima navedenih 21 procenat kiseonika. Uz to, kao u nekoj "pratnji" navode se i norme vlažnosti i norme temperature vazduha. Pojam mikroklime za vrste i kategorije stoke sa svim normama nema nikakve dileme osim što se redovno potiskuje po značaju i potrebi stvarnog ispunjenja usvojenih normi.

Obratite pažnju na vlagu vazduha

U tom pogledu redovno se više pažnje poklanja vrsti i kvalitetu hrane, uslovima smeštaja i postupcima odgajivača stoke. Ovo se posebno odnosi na držanje kvalitetne stoke u postojećim  manjim i starijim objektima. U tim objektima su skoro nemoguće bilo kakve promene radi sigurnijeg obezbeđenja potrebne mikroklime pa čak i naknadna ugradnja potrebnih uređaja.

Mikroklimu obezbediti pomoću potrebnih uređaja

Kod najvećeg broja postojećih objekata za stoku najveći problem u pogledu normi vazduha je mala zapremina objekata po jednom grlu. Ta zapremina je u proseku jedva 10 ili 15 kubnih metara po uslovnom grlu. Navedena minimalna norma vazduha od oko 50 kubnih metara znači da se svakog sata mora da ostvari najmanje tri do četiri potpune razmene vazduha celog objekta! Ne treba ni spominjati da je to skoro nemoguće u zimskim uslovima kada se potrebna i minimalna temperatura vazduha od bar pet stepeni.

Tu je konačno i neka norma u pogledu relativne vlage vazduha. Ona je sa oko 50-tak procenata najniža u toku toplih letnjih dana, a može da bude čak i sa oko 90 odsto kao negativna za stoku i za objekte.

Sastav i kvalitet vazduha u stajama se samo procenjuje po nekim pokazateljima. On se teško i složeno meri pa su ti pokazatelji važni. Osnovni pokazatelj je ocena odgajivača kada se nalazi u staji i nastoji da slobodno proceni.

Istrošen vazduh znači manje kiseonika, a više amonijaka

Najveća promena se oseća kada odgajivač ulazi u staju. Ako se u staji lakše diše onda je već ocena povoljna. Ako je vazduh istrošen znak je da ima manje kiseonika i povećanu količinu amonijaka. Samo treba imati na umu da je vazduh u staji najpovoljnijeg sastava upravo na visini glave odgajivača stoke. U isto vreme sastav vazduha je najnepovoljniji pri dnu staje gde stoka leži. Veća razlika se najlakše zapazi tako sto stoka ne leži mirno već češće ustaje.

To je još bolji znak o stanju vazduha u staji - koliko ga ima i koliko je u njemu kiseonika.

Nedostatak čistog vazduha kod svinja se brže izražava i sa težim posledicama. Prva sumnja je sve manja zainteresovanost za hranu i sve manja ukupna aktivnost (pre svega kretanje). Tada se i pojava polnog žara pomera pa i time ugrožava očekivani učinak u pogledu broja odgojenih prasadi. Ubrzano i sve dublje disanje se sve više zapaža sa povećavanjem letnjih temperatura.

Nedostatak čistog vazuduha znači i manju zainteresovanost za hranu (foto: M. Popić)

Postizanje pravih uslova mikroklime mora da bude podjednako u toku cele godine pre svega u pogledu dovoljnih količina vazduha za svako grlo.

Kod savremenih rešenja objekata i kod planiranja izgradnje novih objekata to se podjednako rešava za sve uslove u toku godine. U toku ekstremno visokih temperatura u toku leta to se postiže samo u nekoj meri. Ublažavanje negativnih uticaja u takvim uslovima se pre svega preko najvećih mogućih količina što čistijeg vazduha. U manjoj meri se pokušava i sa snižavanjem temperatura bez obzira na poteškoće i kratko trajanje visokih temperatura i opasnosti od pojave većih stresova kod najkvalitetnijih priplodnih grla.


Tagovi

Mikroklima u štali Kvalitet vazduha Kiseonik u staju Ventilacija u štali


Autor

Milan Tošić

Više [+]

Redovni profesor doktor poljoprivrednog fakulteta u penziji.


Partner

Agroklub d.o.o SRB

Bulevar oslobođenja 78, 21000 Novi Sad, Srbija
e-mail: info@agroklub.rs web: https://www.agroklub.rs/