Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Embriotransfer
  • 18.02.2019. 10:00

Metoda za unapređenje genetskog potencijala domaćih životinja

Embriotransfer je biotehnološka metoda za unapređenje genetskog potencijala životinja. Bazirana je na prenosu embriona iz jednih životinja u druge, u kojima se embrion dalje razvija tokom graviditeta i biva donesen na svet.

Foto: Pixavbay / simonprodl
  • 174
  • 16
  • 1

Moderno stočarstvo se zasniva na primeni niza biotehnoloških metoda. Neke od njih, poput veštačkog osemenjavanja, upotrebljavaju već nekoliko decenija i dale su vrlo dobre rezultate kada je reč o unapređenju genetskog potencijala domaćih životinja i poboljšanju njihovih proizvodnih osobina. Osim povećanja proizvodnje mleka, mesa i drugih proizvoda, primena embriotransfera omogućava da se populacija životinja na farmi brzo ujednači po karakteristikama. S druge strane ona omogućava i očuvanje retkih i autohtonih rasa životinja.

Veštačko osemenjavanje ima određena ograničenja

Kako tvrdi savetodavac za oblast stočarstva, diplomirani inženjer poljoprivrede - Neđeljko Pipović, primena veštačkog osemenjavanja ima i svoja ograničenja, od kojih je na prvom mestu relativno duži put do dobijanja životinja visokog genetskog potencijala, s obzirom na to da takvo potomstvo nosi polovinu gena od oca, dok drugu polovinu gena dobija od majke, koja nije uvek visokog genetskog potencijala. Dakle, za genetsko unapređenje životinja veštačkim osemenjavanjem potrebno je nekoliko generacija životinja. Da bi se to ograničenje prevazišlo i omogućilo brže unapređenje genetskog potencijala domaćih životinja, razvijene su nove biotehnološke metode, između ostalog i transplantacija, odnosno prenos embriona to jest embriotransfer.

Životinje visokog genetskog potencijala daju veći broj potomaka

Embriotransfer je biotehnološka metoda za unapređenje genetskog potencijala životinja. Bazirana je na prenosu embriona iz jednih životinja u druge, u kojima se embrion dalje razvija tokom graviditeta i biva donesen na svet. To praktično znači da životinje primaoci igraju ulogu "inkubatora" u kojem se razvija embrion nastao u organizmu druge životinje, što omogućava da životinje visokog genetskog potencijala daju veći broj potomaka u toku svog proizvodnog života i da se njihove osobine brže šire u populaciji gajenih životinja.

Za embrione mogu se koristiti životinje nižeg genetskog potencijala

Prednost za uzgajivača, u odnosu na veštačko osemenjavanje, koje je u širokoj primeni je ta što potomstvo dobijeno preko embriotransfera nosi sa sobom genetske osobine svojih roditelja, a ne životinje u kojoj se razvijalo i koja ga je donela na svet, čime se prevazilazi ograničenje genetskog napretka prilikom primene veštačkog osemenjavanja. Tako se kao "inkubatori" za embrione mogu iskoristiti životinje nižeg genetskog potencijala i slabijih proizvodnih osobina, čije potomstvo po karakteristikama ne bi moglo da zadovolji sve veće zahteve moderne stočarske proizvodnje.

Omogućava da se populacija životinja na farmi brzo ujednači

Primena embriotransfera, takođe, omogućava da se za roditelje narednih generacija gajenih životinja odaberu najkvalitetnija grla, sa najboljim proizvodnim i ostalim osobinama. Pored unapređenja stočarske proizvodnje, u smislu poboljšanja proizvodnih osobina i povećanja proizvodnje mleka, mesa i drugih proizvoda, primena embriotransfera omogućava da se populacija životinja na farmi brzo ujednači po svojim osobinama, ali i ispunjenje drugih ciljeva, poput očuvanja retkih i autohtonih rasa životinja.

Zamrznuti embrioni čuvaju se u tečnom azotu na temperaturi -196ºC praktično neograničen vremenski period. To obezbeđuje ostvarivanje prihoda od proizvodnje i prodaje embriona, s kojima je u pogledu trgovine jednostavnije raditi u odnosu na promet živih životinja.

Ciljna grupa farmi za primenu embriotransfera?

Ciljna grupa farmi za primenu embriotransfera su farme koje poseduju dobre uslove ishrane, smeštaja i nege životinja, jasan odgajivački cilj i dobar zdravstveni status u kada je reč o prisustvu zaraznih i metaboličkih bolesti, na kojima postoji zainteresovanost uzgajivača za unapređenje proizvodnje. Na takvim farmama je moguće postići brz napredak proizvodnje i ujednačavanje stada, a to je jedan od važnih odgajivačkih ciljeva za farmera.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Embriotransfer Veštačko osemenjivanje Zamrznuti embrioni Stočarstvo Neđeljko Pipović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta