Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena svinja
  • 29.04.2021. 12:00

Meso sve skuplje, svinje sve jeftinije?

Pojedini mesari i trgovci u zidanju cena svinjskog mesa idu dalje, pa je cena svinjskog buta povećana sa 450 na 500-550 din/kg, iako je to meso od tovljenika plaćeno manje od 150 dinara, istražuje Udruženje Agroprofit.

Foto: Bigstock/ungvar
  • 555
  • 244
  • 0

Klaničari u Srbiji nisu prihvatili preporuke Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da otkupne cene utovljenih svinja iznose 160 din/kg žive mere. Nakon ove preporuke trgovci su požurili i najavili povećanje prodajne cene, zaboravljajući da su cenu u maloprodaji već formirali na ceni od 180 din/kg žive mere, izveštava udruženje Agroprofit.

"Tako se danas dogodilo da pojedini mesari i trgovci u zidanju cena svinjskog mesa idu dalje, pa je cena svinjskog buta povećana sa 450 na 500-550 din/kg, iako je to meso od tovljenika plaćeno manje od 150 dinara. Država namerava da vraćanjem duga u tovljenicima Robnim rezervama pokrene tržište. Dug se još ne preuzima, a klanice miruju sa otkupom", istražuje ovo udruženje.

Ako i dođe do preuzimanja 15.000 tovljenika za potrebe Državnih robnih rezervi, u oborima farmera ostaće još oko 50.000 kvalitetnih svinja.

"Vraća" se cena svinja na stari nivo?

Podsetimo, kako je navedeno u ranijem saopštenju Ministarstva poljoprivrede formirana je Radna grupa koja je i zvanično pokrenula proceduru za povlačenje 15.000 tovnih svinja od odgajivača, po ceni od 160 dinara, koji imaju ugovornu obavezu sa Direkcijom.

Međutim, prema portalu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, cene pasadi do 25 kilograma, kreću se od 190 dinara u Nišavskom do 250 u Zaječarskom okrugu. Tovljenici od 80 do 120 kilograma prodaju se od 125 dinara u Južnobanatskom do 180 u Moravičkom okrugu. Dok je cena tovljenika preko 120 kilograma od 110 u Nišavskom do 140 dinara za kilogram u Podunavskom, Raškom i Jablaničkom okrugu.


Tagovi

Cena svinja Svinjsko meso Agroprofit Tovljenici Otkup Cene mesa


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...