Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana živine
  • 29.07.2020. 07:30

Meso brojlera hranjenih algama i larvama ukusnije od onih koji su jeli soju?

Glavni izvor proteina u stočnoj hrani je većinom soja, a briga o životnoj sredini i bezbednosti hrane pokrenuli su istraživanja o alternativnim načinima ishrane. Stručnjaci su analizirali ishranu brojlera algom spirulinom i larvama crnih vojničkih mušica i otkrili zanimljive rezultate.

Foto: Vedran Stapić
  • 125
  • 14
  • 0

Uobičajeno je da se soja koristi kao glavni izvor proteina u proizvodnji živine. Međutim, briga o životnoj sredini i bezbednosti hrane povezane sa proizvodnjom ove mahunarke u Južnoj Americi, na našem su kontinentu pokrenuli istraživanja i politike koje su se usredsredile na alternativne izvore proteina.

Novo ispitivanje objavljeno u časopisu The Science of Food and Agriculture, koje su sproveli nemački naučnici analiziralo je meso tri grupe pilića. Prva je grupa brojlera hranjena larvama crne vojničke mušice (Hermetia illucens), druga algom spirulina (Arthrospira platensis), a treća konvencionalnom hranom na bazi soje. Istraživači su uporedili ukus, teksturu, miris i boju mesa i dobili zanimljive rezultate.

Kako su alge i larve uticale na ukus piletine?

Ovi stručnjaci su primetili da živina koja se hrani larvama muva ima manje lepljivu teksturu prilikom žvakanja mesa, a ukus se nije puno razlikovao od ostalog. S druge strane, pilići hranjeni algama imali su jači ukus. Dakle, oba alternativna proteina pokazuju potencijal da zamene soju u ishrani iako rezultiraju manjim promenama u samom ukusu mesa.

Insekti su budućost ljudske ishrane, ali i proizvodnje stočne hrane?

Brijana Altman, vodeća autorka studije sa Univerziteta Georg August iz Gotingena kaže da je nedavni izvještaj jedno od prvih koje je iznelo dokaze o ukusu i kvalitetu mesa alternativnim načinima ishrane.

"Razmislite o tome kako je sastav i kube vina opisan na boci. Isto to smo postigli sa piletinom, možemo opisati kakvo je iskustvo jela", tvrdi autorka.

Postoje razlike u boji mesa

Što se tiče izgleda mesa, istraživači su otkrili da se ekološki hranjeni pilići razlikuju prilikom pečenja od piletine uobičajene na policama trgovina.

Meso pilića hranjenih larvama imalo je blago žutu nijansu, a ono hranjeno algama izražen narančasti ton. Iako 'probači' to nisu primetili jer je ona izbledela kada se meso kuvalo, istraživači smatraju da bi razlika u boji ipak mogla odvratiti potrošače prilikom kupovine.

Treba napomenuti da je meso brojlera hranjenih na ovaj način imalo i veći udeo masnih kiselina u odnosu na ostala dva uzorka. Međutim, dosadašnja istraživanja pokazuju da ishrana crnih vojničkih muva drugačijom vrstom hrane može promeniti količinu masti i u piletini.

Radi se na inovativnoj stočnoj hrani

Kako se globalne stope potrošnje mesa i dalje povećavaju, istraživači kažu da bi i druge mogućnosti bile koristan dodatak u ishrani brojlera. Trenutno je oko trećine svetskog poljoprivrednog zemljišta namenjeno usevima koji služe kao stočna hrana.

Ilegalno krčenje Amazonije kako bi EU imala dovoljno soje?

U svom izveštaju o klimatskim promenama Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) utvrdila je da su proizvođači stoke odgovorni za mnogo više emisija štetnih gasova od proizvođača većine ostalih izvora ishrane. 

Budućnost prehrambenih sistema

"Davanje dodatnih opcija potrošačima promeniće naše buduće prehrambene sisteme", napominje Altman. Dodaje i kako bi uključivanje poljoprivrednika u alternativne izvore hrane moglo biti izazovno s obzirom na troškove jer je na primer, uzgoj algi dosta skup.

U SAD-u su neke farme već počele da proizvode hranu sa proteinima na bazi larvi. Iako se ishrana algama ili larvama još ne smatra rasprostranjenim trendom u poljoprivredi, Altman smatra da će se verovatno prvo koristiti u akvakulturi zbog obećavajućih rezultata koje su pokazali.


Tagovi

Ishrana pilića Ishrana brojlera Alge Larve Trend u ishrani Istraživanje Alternativa soji


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)