Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prasilište
  • 13.02.2020. 15:00
  • Nemačka

Menjaju pravilnik o veličini prasilišta - izlaze u susret farmerima

Prema dosadašnjem nemačkom Pravilniku o stočarstvu, prasilišta moraju biti dizajnirana tako da se svinja može slobodno ustati, leći i ispružiti udove. Većina farmi ne ispunjava ove zahteve, a novi pravilnik bi rečenicu o prostoru koji životinja mora imati - izbrisao.

Foto: Facebook/Animal Equality Germany
  • 2.285
  • 225
  • 0

U Nemačkoj se sutra, 14. februara, odlučuje o tome koliki prostor krmača treba imati u prasilištu. Postojeći propisi u toj zemlji, članici EU, određuju kako prasilišta moraju biti dovoljno široka da krmače mogu ispružiti noge. No, u praksi to najčešće nije tako. 

Prema dosadašnjem Pravilniku o stočarstvu, prasilišta moraju biti dizajnirana tako da se svinja može slobodno ustati, leći i ispružiti udove. Većina farmi ne ispunjava ove zahteve, a novi pravilnik bi rečenicu o prostoru koji životinja mora imati - izbrisao. 

Nedostaje im 20 cm da protegnu noge

"Kavez" u kojem borave svinje širok je 65 cm (za nazimice), odnosno 70 cm (krmače) i dužine 200 cm, iako odrasla svinja većinom ima visinu tela do 90 cm. A to znači da kada legne, nedostaje joj prostor u kom može protegnuti noge dok prasići sisaju. 

Saveti stručnjaka: Majstori proizvode prasad, a šegrti tove svinje!

U Nemačkoj se na ovaj način uzgaja gotovo 2 miliona svinja koje u kavezima provedu po dve nedelje godišnje. Naravno, u slučaju da uzgajivači budu morali da proširuju prostor za svinje, to bi povećalo njihove troškove. Na ovaj im način Ministarstvo poljoprivrede želi izaći u susret te ukinuti spomenutu odredbu u kojoj piše da se svinja može okrenuti i protegnuti noge. 

Odluka Saveznog veća trebala je biti doneta u decembru prošle godine, ali je odložena za 14. februar 2020. 

Zadruge za zaštitu životinja na nogama 

Zadruge za zaštitu životinja u Nemačkoj pokrenule su peticiju koju potpisuju svi građani zemalja članica EU jer smatraju kako bi na ovaj način bila ozakonjena dosadašnja praksa, umesto da bude obrnuto - da bude kažnjiva. Cilj im je da do ponoći skupe 150.000 potpisa, a obratili su se i predsednici Europske komisije, Ursuli fon der Lejen. 

Dve EU članice zabranjuju okrutno mlevenje živih muških pilića

"Mesna industrija samo želi da proizvede što više prasadi, na što manje prostora. Krmače se ne mogu okrenuti, ispružiti noge, ne mogu brinuti za svoje potomstvo, nemaju kontakte s drugim svinjama. U ovakvom sistemu krmača ne sme biti majka već se smatra samo komadom mesa za povećanje prodaje", ističu aktivisti koji sve više rade na evropskoj građanskoj inicijati "Zaustavimo doba kaveza" koja traži od Europske komisije zabranu kaveza za životinje poput peradi, kunića, ali i svinja i teladi. 


Tagovi

Uzgoj svinja Prasilište Veličina Peticija Nemačka Dobrobit životinja Troškovi uzgoja Krmača


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.