Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba maslačkom
  • 02.05.2021. 07:30

Maslačak u hranidbi peradi - za što je dobar?

Preporučuje se peradi davati male obroke maslačka nekoliko puta dnevno jer jača imunitet životinja, daje žumanjku izraženiju boju i bolji okus mesa. 

Foto: Depositphotos/olex_1980
  • 236
  • 155
  • 0

Maslačak lat. Taraxacum officinale je pravi dragulj među ljekovitim biljem. Potpuno je jestiv za ljude i životinje, a njegove prednosti su mnogobrojne. Primjerice, kod hranidbe peradi, jača imunitet životinja, daje žumanjku izraženiju boju i bolji okus mesa. 

Kako bi se iskoristio njegov puni potencijal, važno je davati ga peradi s korijenom jer je ono bogato mineralima koji poboljšavaju okus mesa, pogotovo jetrice, navodi agroxxi. Kalcij je koristan za nesilice jer će one koje ga unose u dovoljnim količinama hranidbom nesti jaja s jačom ljuskom. Nadalje, karotenoid u cvjetovima prirodno će dati intenzivniju boju žumanjku. Također, ova biljka djeluje kao detoksikant i diuretik bez ispiranja kalija.

Djeluje i protiv parazita, a pilići brže rastu

Vjeruje se da redovita hranidba njime pomaže u kontroli unutarnjih parazita peradi i poboljšava probavni sustav i zdravlje crijeva. Osim toga, on potiče apetit i poboljšava performanse pa je pogodan u hranidbi mladih životinja. Znanstvenici su primijetili da pilići koji se hrane njime brže rastu i aktivniji su.

Maslačak se peradi može davati od početka proljeća do jeseni i to svi njegovi dijelovi - od korijenja, stabljike, cvjetova i listova. Važno je da biljke nisu tretirane nikakvim kemikalija kako ne bi došlo do trovanja. Preporučuje se davati male obroke nekoliko puta dnevno kako bi ih perad odmah pojela, a maslačak se ne bi isušio i kontaminirao izmetom. 

Starenjem listovi postaju gorki, a gorčina dolazi od flavonoida koji imaju diuretička svojstva. Takav će okus naročito imati ono koje je ljeti izloženo Suncu, pa se preporuča brati ga sa sjenovitih područja. Također, sirovo lišće u proljeće će biti slađe od jesenskog. Međutim, jesensko je zdravije pa ih pojedini peradari suše za zimu, melju i pretvaraju u brašno za dodatak hrani u zimskim mjesecima.

Preporučuje se nesilicama dati kašu nasjeckanog lišća maslačka i djeteline za jaja bogata omega-3 nezasićenim masnim kiselinama za koje znanstvenici tvrde da usporavaju starenje. 

Elvis Dado Horvatinović zdravlje peradi jača češnjakom, octom i pepelom – kao naši stari

Dodatno, ova biljka sadrži vrlo korisne spojeve kao što su: sterin, holin, teraksol, levulozu, nikotinsku kiselinu, nikotin - amid, inulin, te A, B i C vitamine, karotenoide, triterpenski alkohol, željezo, magnezij, natrij, sumpor, mangan, i enzime. Također, s visokim udjelom biljnih vlakana može spriječiti neželjeno nakupljanje glukoze u krvi.


Povezana biljna vrsta

Maslačak

Maslačak

Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Korijen je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacijske sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s bijelim mliječnim sokom.... Više [+]

Tagovi

Maslačak Perad Hranidba Taraxacum officinale Hranidba peradi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.