Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 08.05.2020. 18:00

Maske za goveda smanjiće emisiju metana i do 60 odsto, da li su isplative?

Procenjuje se da 15 odsto globalnih emisija štetnih gasova uzrokuje stočarstvo, a iz tog razloga je startup kompanija "Zelp" osmislila maske koje smanjuju emisiju metana i do 60 odsto.

Foto: Facebook/ZELP: Zero Emission Livestock Project
  • 531
  • 145
  • 0

Poljoprivreda, a pre svega stočarstvo, smatra se jednom od industrija koja najviše zagađuje životnu sredinu i tako utiče na klimatske promene. To nije dobra vest za stočare koji se bave tovom i mlečnim govedarstvom, jer potrošači postaju sve više svesni štetnosti takve proizvodnje i prestaju da konzumiraju ovu hranu ili je jedu u manjim količinama.

Maske metan pretvaraju u ugljen dioksid, a imaju ugrađen i GPS

Metan je gas koji je oko 30 puta jači od ugljen dioksida. Na planeti je trenutno oko 1,5 milijardi krava, UN procenjuje da 15 odsto globalnih emisija uzrokuje stočarstvo, a značajan deo odlazi na uzgoj goveda. Iz tog je razloga kompanija Zelp iz Velike Britanije osmislila je uređaj za krave koji bi mogao da smanji emisiju ovog gasa i do 60 odsto.

Čeka nas viša cena mesa - mera borbe protiv zagađenja okoline?

Poznato je da krave najviše metana ispuštaju kroz nos i zato je ova startup kompanija osmislila masku koja to sprečava. Izrađena je od plastike koja se savija i slična je gumi. Težina joj je svega 100 grama. Pričvršćuje se na standardni remen i stavlja tik iznad nozdrva goveda.

Grupa ventilatora koje pokreću solarne baterije, apsorbuje metan. Komora unutar maske je nalik onoj u automobilima, dakle, jednom kada je filter zasićen, taj se gas pretvara u ugljen dioksid. U njih je ubačen i GPS pomoću koje bi farmeri mogli da prate svoju stoku.

Treba uveriti stočare da investiraju u ovakav proizvod

Iz kompanije poručuju da će ovaj proizvod biti komercijalno dostupan sledeće godine, a Majkl Van Ambur, profesor nauke o životinjama za economictimes izjavio je kako su potrebne proverene studije koje potvrđuju njenu efikasnost.

"Poželjno je sve što bi moglo značajno da smanji emisiju metana. O tome razmišljaju i trgovci i farmeri, a to je budućnost i ono čime ćemo morati da se bavimo", rekao je Džud Kaper, savetnik za održivost stočarstva u Harvelu.

Ova kompanija prikupila je 1,2 miliona dolara i počela da se priprema za certifikaciju svog proizvoda, a nakon što dobiju odobrenje, moraće da uvere stočare da kupe njihov proizvod. Biće to veliki izazov, jer se farmeri ne nalaze u najboljoj ekonomskoj situaciji i samo će retki to moći sebi da priušte.

Kupci spremni da plate više za klimatski održive proizvode?

Početna godišnja pretplata iznosi 45 USD (oko 4.900 dinara) po kravi, a pristup podacima za praćenje stoke putem GPS-a plaćaće se naknadno.

"Proizvođači mlečnih proizvoda i goveda imaju vrlo male marže, tako da bi svako ulaganje bez vraćanja uloženog za njih bilo pogubno", kaže Van Ambur.

Vlasnik kompanije Frančesko Noris ističe kako će farmeri taj trošak moć da nadoknadi, jer će njihovi proizvodi odgovarati klimatskim zahtevima na osnovu čega će dobiti certifikat. Iz kompanije kažu da su napravili i sopstvena istraživanja u SAD-u i Velikoj Britaniji, a pokazuju da su kupci spremni da plate više za govedinu koja proizvede niže emisije metana.

"Problem se neće rešiti bez radikalnih poteza. Neki će se potrošači odlučiti za vegetarijanstvo, a neki će jesti manje govedine. Želimo da omogućimo ljudima mogućnost da pri kupovini mesa i mlečnih proizvoda izaberu one proizvode s manje štetnim uticajem za klimu", zaključuje Noris.


Tagovi

Maska za krave Klimatske promene Metan Gasovi staklene bašte Održiva proizvodnja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.