Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana životinja
  • 09.11.2022. 18:00

Manja potražnja za stočnom hranom - najviše u svinjarstvu

Manji broj životinja, širenje zaraznih bolesti, manji prinosi, poskupljenje proizvodnje i ekonomski uticaj sukoba u Ukrajini su doveli do smanjenja proizvodnje stočne hrane.

Foto: Depositphotos/Alfalfa Pellets
  • 406
  • 104
  • 0

Evropska organizacija za stočnu hranu FEFAC očekuje da će potražnja za krmnom smesom u zemljama EU ove godine biti manja nego što se očekivalo i to za pet miliona tona te iznositi 145 miliona tona. Tome će najviše doprineti širenje životinjskih bolesti i ekonomski uticaj rata u Ukrajini.

Velike zemlje proizvođači predviđaju pad proizvodnje stočne hrane od 1,5 do 8,8 odsto za narednu godinu zbog poremećaja u lancu snabdevanja. Proizvođači u baltičkim zemljama, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj i Sloveniji zadržaće obim na nivou koji je uporediv sa prošlom godinom.

Najteže u svinjarskom sektoru

Najviše će biti pogođen sektor hrane za svinje gde će se proizvodnja smanjiti za 5,6 odsto u odnosu na 2021. Razlog tome je smanjenje veličine stada, odnosno broja krmača, poljoprivrednika koji napuštaju ovu proizvodnju, pojave afričke svinjske kuge i povećanih troškova proizvodnje. FEFAC navodi da je posebno kritična situacija u Belgiji gde je 11 odsto manje grla, a slede je Danska sa devet, Portugal sa 8,4, Nemačka osam i Češka sa 7,4 odsto.

Sve je manje potrebe za hranom za svinje (Foto: Depositphotos/chung2529)

Zbog smanjenja emisija u poljoprivredi, Holandija i Belgija nastavljaju da smanjuju svoj broj svinja, dok je proizvodnja u Rumuniji i Poljskoj pod velikim uticajem pojave afričke svinjske kuge.

Promene u odnosu ishrane

Nije pošteđen ni sektor hrane za živinu gde će pad biti 3,4 odsto, najviše uslovljen širenjem ptičjeg gripa, ali i povećanjem troškova proizvodnje. Teško su pogođene Francuska, Belgija, Italija i Mađarska. Dodatan pritisak je uvoz iz Ukrajine bez carinskih nameta.

Uzgajivači živine u Francuskoj na kolenima: Ugrožava ih ptičji grip i ukrajinska piletina

Istovremeno, živinari su imali potoškoće u prodaji. Manji prinos kukuruza u EU može dovesti do promene u odnosu ishrane u korist krmne pšenice, koja bi zamenila kukuruz.


Tagovi

Fefac Stočna hrana Proizvodnja svinja Krmna smesa Hrana za živinu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.