Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup vune
  • 26.05.2021. 14:00
  • Krk, Hrvatska

Malč i pelet od vune - kako to rade u komšiluku?

Vuna zadržava vlagu u zemljištu i zaustavlja rast korova, a i prirodni je izolator, poručuju iz Poljoprivredne zadruge Ostrvo Krk u susednoj Hrvatskoj. Do sada su skupili 900 kg.

Foto: Depositphotos/ymgerman
  • 773
  • 73
  • 0

Vuna je iskoristiva na razne načine i zato je velika šteta što se još uvek baca. U Srbiji nema razvijenog otkupa, a oni koji otkupljuju ne daju stimulativne cene, pa ovčari nemaju interesa da je čuvaju. Međutim, u susednoj Hrvatskoj shvatili su značaj njene iskoristivosti.

"Odlična je za malčiranje i kao kompostna sirovina. Njena gruba i masna tekstura zadržava vlagu u zemlji i zaustavlja rast korova. Osim toga, vuna je i prirodni izolator“, saznajemo od Karle Škorjanc iz Poljoprivredne zadruge (PZ) Ostrvo Krk koja je prošle godine krenula sa otkupom.

Krk je, inače, preko hiljadu godina dom ovcama koje su i danas ključne u održavanju ostrvske bioraznovrsnosti, a njihova vuna bogata lanolinom što je čini posebno korisnom u povrtarstvu.

"Skupilo se oko 900 kila koje smo uspešno distribuirali lokalnim povrtarima“, ukazuju. Trenutno je najvažnije ostrvljane motivisati da je dovoze, ekološki ih osvestiti i promeniti stav lokalnog stanovništva - da shvate da je korisna sirovina, a ne otpad.

Malč, pokrov, pelet

Malčiranje vunom omogućava produženje vegetacijske sezone, ističe naša sagovornica, te dodaje da je "fantastičan resurs" koji je šteta bacati.

Takav malč se može koristiti u obliku sirove vune, filcanog pokrova ili kao pelet. Ali, vuna se koristi i prilikom izrade komposta tako što se isecka i doda postojećoj biomasi.

Time se omogućava dugotrajna plodnost i zdravlje tla pa ona ima veliku vrednost za obogaćivanje poljoprivrede.

Vuna je fantastičan resurs koji je šteta bacati, kaže Karla Škorjanc (Foto: PZ Ostrva Krk)

Pre pola godine je sklopljen ugovor sa britanskim ambasadom za projekt kroz kojim su se osmišljavali načini njenog iskorišćavanja - sirova je najbolje rešenje kao malč i đubrivo.

"Malčiranjem vunom smanjuje se evapotranspiracija pa je potrebno manje zalivanja“, opisuje Karla. Navodi da se tražilo rešenje koje je lokalno, jednostavno i da nije skupo. Sve u svemu, da je transport minimalan, čime se ostavlja manji ekološki otisak.

Važnost sortiranja

U cilju što boljeg iskorišćavanja, vunu je potrebno sortirati.

"Kako bi se neki delovi mogli iskoristiti za izradu upotrebnih predmeta, treba biti odvojena, a određeni delovi i oprani. Za malč nema značaja, ali ako želite da napravite filc, onda je važno“, ističe Škorjanc te dodaje da ono što dođe kod njih u PZ nije čisto.

"Ako se ostvari ideja o izrađivanju filca, potrebno je zaposliti osobu za sortiranje, ali i edukovati ovčare da se šišanje ne može raditi usred šume“, kaže. Najbolje bi bilo odmah odvajati vunu s obzirom na karakteristike i kvalitet.

Idealna za malčiranje

Nastavlja kako postoji još jedna zanimljiva mogućnost - ekstrakcija lanolina iz vune koji se zatim može koristiti u izradi kozmetičkih proizvoda.

"Lanolin je tražen pa prema tome i skup, tako da bi to mogla biti dobra preduzetnička šansa“, smatra.

U inostranstvu se vuna koristi za izradu raznih upotrebnih predmeta. Dobar primer su cipele koje se izrađuju u Portugaliji i Španjiji.

"Filc koriste jer je vodonepropusan, a koža ipak diše. Kod nas takođe, postoji firma koja je krenula sa izradom razgradivih cipela tako da verujem kako će naći način da dođe do krajnjih kupaca u različitim oblicima.

Brojne prednosti peletirane vune kao đubriva

Jedno od mogućih rešenja je korišćenje kao izvora hraniva za biljke (peletirana i vuna podvrgnuta hidrolizi), a može se koristiti i kao supstrat.

Vuna može i u kompost, kažu iz PZ Ostrva Krk

"U svetu je pelet vrlo tražena. Redovna upotreba peletirane vune u zemljištu povećava vrednosti azota, fosfora, kalijuma i drugih minerala. Ovo ekođubrivo smanjuje potrebu za navodnjavanjem, jer pelet može da apsorbuju veću količinu vode“, kažu nam iz Zadruge.

Navode da bi bilo odlično kada bi imali finansijskih sredstava za kupovinu mašina i tako pokrenuli posao njene izrade.


Tagovi

Uzgoj ovaca Šišanje ovaca Ovčija vuna Karla Škorjanc Malčiranje Kompostiranje Đubrenje


Autorka

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno je zanimaju teme iz oblasti ruralnog i održivog turizma kao i sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovek pripada prirodi, a ne priroda čoveku - prirodu nismo nasledili od predaka, nego pozajmili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D