Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lely
  • 25.11.2020. 20:30

Lely Sphere stvara tri vrste stajnjaka i smanjuje emisiju amonijaka za 70%

Inovativni koncept Lely Sphere odvaja stajsko đubrivo i urin od ostatka fekalija, transformiše emisiju azota i stvara tri važne vrste đubriva - azoto, fosforno i kalijumovo.

Foto: Lely
  • 618
  • 270
  • 0

Pre mesec dana kompanija Lely predstavila je svoju viziju cirkularne ekonomije na farmi koja uključuje tri inovativna proizvoda: Sphere, Exos i Horizon. Njihov autonomni sistem pomaže farmerima, obezbeđuje dobrobit životinja i istovremeno smanjuje emisije štetnih gasova.

Upravo je Lely Sphere osmišljen da bi pomogao proizvođačima mleka da maksimalno iskoriste vredne hranjive sastojke kojima se pospešuje rast useva.

"Ova mašina odvaja stajsko đubrivo i urin od ostatka fekalija, transformiše emisiju azota i stvara tri važne vrste đubriva", objasnio je šef odeljenja za inovacije ove kompanije Korstian Blokland

Kako deluje?

Naime, navedeni sistem sastoji se od jednostavnih i lako primenjivih delova. Kao prvo i najbitnije, balega i mokraća odmah se razdvajaju. Urin kroz trake za odvajanje teče do jame, dok balega ostaje iznad. Time se smanjuje emisija azota u staji. 

Pomoću Lely Sphere N-Capture stvara se vakuum u jami i ekstrahuju se gasovi stajnjaka koji nastaju ispod i odmah iznad poda. To takođe uključuje ostatke amonijaka stvorenog na površini, koga skuplja filter i koristeći kiselinu pretvara u stajnjak.  

Discovery Collector koji redovno usisava đubrivo

Kao velika pomoć, dodali su, osmišljen je robot Discovery Collector koji redovno usisava čvrstu balegu, održava pod čistim i transportuje prikupljene materije na odabrana odlagališta. 

Optimalno đubrenje useva

Najveći broj iskoristivih minerala gubi se odlaganjem stajskog đubriva, a pomoću ove inovacije ona se čuvaju, manje su potrebe za kupovinom veštačkog đubriva, čime se poboljšava održivost poljoprivrede. 

Kao što smo već spomenuli, ovaj inovativni sistem stvara tri vrste đubriva - azotno, fosforno i kalijumovo. Mineralni azot potiče od otpadnih voda koju proizvodi N-Capture, fosfat i organski azot iz krutih frakcija koje je pokupio robot čistač, a kalijum iz frakcije u jami. 

Sve te vrste omogućavaju stočarima da bolje odgovore na potrebe useva.

"Ovo je samo početak naše inovacije. Nastavljamo s traženjem mogućnosti koje će nam obezbediti još veće iskorišćavanje stajnjaka kako bismo imali što preciznije đubrenje“, ističe Blokland. 

Oko 70% smanjenja emisije amonijaka

Dodatni bonus je činjenica da se stvaraju manje emisije amonijaka prilikom širenja po poljima i travnjacima. 

Ogledi koji su sprovedeni na farmama pokazali su da se ukupna emisija iz staja smanjila za približno 70%. Takođe, praktičnim ispitivanjem utvrđeno je da se godišnje može prikupiti 10 do 20 kilograma azota po kravi. 

Stvaraju se i manje emisije amonijaka

"Izvlačenje stajnjaka povećava bezbednost jer se više ne skuplja u jami. Ono najbitnije, održava vazduh u staji svežijim zbog prirodne ventilacije, a krave mogu slobodno da ulaze i izlaze. Discovery Collector održava pod staje čistijim, što poboljšava higijenu i zdravlje“, objašnjava šef za inovacije. 

Revolucija za farme: Nova aplikacija, mašina za snabdevanje svežom travom i proizvodnju stajnjaka

Inače, kompanija je osnovana davne 1948. godine, a više od 25 godina prednjači u prodaji i usluzi automatizovanih sistema za mužu. Takođe, neprestano radi na inovacijama kako bi poljoprivrednicima obezbedila vrhunske proizvode koji olakšavaju njihovo poslovanje.

Sa razvojem Lely Sphere započeli su 2015., a 2017. godine krenuo je s radom. Trenutno se ogledi sprovode na četiri farme u Holandiji. 

Prema Uredbi o amonijaku za stočarstvo (RAV) za priznavanje ove inovacije potrebno je 60% službenih merenja koje kompanija ima, a potvrdu očekuju pred kraj 2021. godine. Nakon toga, Lely se nada da će sistem biti dostupan većem broju stočara prvenstveno u njihovoj zemlji, a kasnije i u ostatku sveta. 

Kako Lely Sphere radi u praksi možete pogledati u videu:


Foto prilog


Tagovi

Kompanija Lely Lely Sphere Cirkularna ekonomija Stajsko đubrivo Urin Đubrivo Emisija amonijaka


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃