Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priplodna grla
  • 07.08.2020. 16:00

Kvalitetna priplodna grla preko firme "Hunland" - deo otplate nakon telenja

U celini ovo je šansa za jedan veliki pomak tovnog govedarstva u Srbiji i stvaranje jedne potpuno nove osnove za dobijanje tovnog podmlatka kako bismo mogli da konkurišemo i za najprohtevnija tržišta u svetu, objašnjava Čedomir Keco ispred Udruženja "Agroprofit".

Foto: Depositphotos/jazavac
  • 2.525
  • 237
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede će u saradnji sa mađarskom firmom "Hunland" omogućiti svima koji žele nabavku kvalitetnih priplodnih grla uz odloženu otplatu. Kupovina goveda je u toku, a do sada je u našu zemlju, prema podacima udruženja "Agroprofit", uvezeno između 200 i 300 grla ove kompanije. Iz ove firme uvoze se rase angus, hereford, limuzin, šarole, simentalac, kao i rase za proizvodnju mleka poput holštajna.

Farmer Zoran Cvetković iz Knićanina potpisao je ugovor sa mađarskom firmom i dogovorio kupovinu 25 grla simentalca. Grla se trenutno nalaze u karantinu u Gakovu, te očekuje da će se na njegovom imanju naći za oko 20 dana. Uslov je bio da plati 20 odsto od pune cene grla.

Olakšice u otplati kredita za nabavku krava i junica za priplod - rok dve godine

"Ja se ovim poslom bavim više od 20 godina. Imao sam crno-belog holštajna, odnosno i dalje uzgajam tu rasu, ali teško ide prodaja teladi. Odlučio sam se za simentalca zato što može da se muze. Agroprofit mi je preporučio ovu firmu, a posebno mi odgovara što sada dajem samo 20 odsto novca", navodi Cvetković.

Ukupno 450 grla i to najviše simentalca

Iako se trenutno srpskom tržištu nudi oko 12.000 kvalitetno utovljene junadi, interes za kvalitetne tovne rase goveda u Srbiji postoji i pored tog ozbiljnog zastoja u prodaji, ocenjuje Čedomir Keco ispred udruženja "Agroprofit" dodajući da najbolju ponudu u ovom času za nabavku priplodnih rasa ima upravo mađarska firma "Hunland".

"Grla se prvo dovoze u karantin u kom provode mesec dana ako je sve u redu. Jedan karantin je u Moravici, drugi u Gakovu i to sve o trošku same kompanije. Od članova našeg udruženja za nabavku se izjasnilo 20 gazdinstava, što je ukupno oko 450 grla, a najviše njih opredelilo se za simentalsku rasu. Na osnovu gabarita, morfologije, mišićne mase, položaja kičmenog stuba, zdravlja nogu, možemo da zaključimo da su grla Hunlanda u odličnom stanju", ocenjuje Keco.

Nakon telenja, isplata ostatka

Podsetimo, polovinu iznosa od ugovorene vrednosti plaća upravo resorno ministarstvo, 20 odsto kao prvu ratu "Hunlandu" isplaćuje stočar, dok preostalih 30 odsto ima obavezu da isplatu u roku od 16 meseci, nakon prvog telenja.

Opredeljena sredstva, obrada zahteva i uslovi konkursa: Šta su subvencije promenile u stočarstvu?

"Imam rok otplatu ostatka do 16 meseci što mi daje prostora da to i ostvarim i da finansijski opstanem. Znači mi da dobijem kravu za svega 20 odsto učešća, posebno kada uzmem u obzir troškove proizvodnje, veterinarskih usluga i cenu mleka. Polovinu iznosa ću platiti od bespovratnih subvencija koje je država obezbedila za ovaj projekat, a 30 odsto iznosa ću pokriti nakon što se krava oteli, te ću novac isplatiti ili od prodatog teleta ili prodatog mleka", objašnjava Cvetković.

Tovni podmladak i za najprohtevnija tržišta

Izmenjen je i Pravilnik o podsticajima za nabavku kvalitetnih priplodnih grla kako bi se kupovina još više pojednostavila i pre svega finansijski olakšala. Po tim izmenama, stočari sada mogu da ostvare podsticaje za jednu kalendarsku godinu u iznosu od pet miliona dinara za nabavku kvalitetnih priplodnih grla goveda što je za dva miliona više nego ranije. U "Agroprofitu" navode da su stočari zadovoljni ovim uslovima.

"U celini ovo je šansa za jedan veliki pomak tovnog govedarstva u Srbiji i stvaranje jedne potpuno nove osnove za dobijanje tovnog podmlatka kako bismo mogli da konkurišemo i za najprohtevnija tržišta u svetu. Mi dajemo veliku šansu simentalcu i ukrštanju simentalca sa drugim rasama", objašnjava Keco.

Zašto su agnus goveda idealna za pašni uzgoj u Srbiji?

Međutim, ukazuje, neophodno je obezbediti i odgovarajuće uslova za uzgoj ovih rasa. U pomenutom Udruženju ukazuju da pojedine rase nisu pogodne za određene reone.

"Tu treba da postoji pravi izbor reona koji odgovara osobinama rase jer tereni nisu jednaki, kao ni klima i nije isto kada možete držati na pašnjaku sedam meseci jedno govedo ili kada možete samo četiri meseca. Želimo da naši članovi budu osposobljeni za prihvat tih kvalitetnih goveda zbog toga što nije stvar samo nabaviti tovno govedo već je bitno da postoje uslovi za gajenje."

Stočari ne mogu uzimati stoku u neadekvatnim uslovima

Keco dodaje da će "Agroprofit" predložiti i Ministarstvu poljoprivrede i "Hunlandu" da svako gazdinstvo istakne svoj odgajivački program koji bi morao da sadrži osnovne elemente i uslove uzgajanja.

"Priplodno goveče se ne može držati u manjem objektu i takav farmer ne može dobiti ocenu da je to farma dobre poljoprivredne prakse. Stočari ne mogu uzimati stoku u neadekvatnim uslovima. Druga stvar je obezbeđivanje hrane. Mi prednost dajemo gazdinstvima koja imaju uslove za takozvane ispuste za manje ili veće pašnjake. Klimatska područja koja obuhvataju da je sedam meseci potrebno držati goveče u štali i hraniti ga kabastom hranom", navodi naš sagovornik.

Olakšice za one koji plaćaju avansno

Ukazuje da u ekstremnim uslovima mogu da se uzgajaju rase poput hereforda i angusa, dok sve druge rase kao što je limuzin, pa i šarole, zahtevaju drugačije uslove. Simentalac, napominje, nalazi se između intenzivnog i polintenzivnog gajenja.

Otvoren prvi reprocentar za goveda rase šarole u Srbiji

Prema podacima "Agroprofita", cena steonih junica mađarske firme "Hunland" je za limuzina i šarolea 2.600 evra, angus, hereford i holštajn iznose 2.250 evra, dok je simentalac 2.325 evra. Farmeri koji žele da ovim putem kupe junice koje nisu steone za limuzina i šarolea treba da izdvoje 1950. evra, hereford i simentalac bi ih koštao 1.700 evra, dok se holštajn može nabaviti po ceni od 1.600 evra. Oni koji se odluče za avansno plaćanje od 20 odsto pre karantina i 80 odsto pre preuzimanja, navode u ovom udruženju, mogu ostvariti posebne olakšice i povoljnije cene.

Pitanja o realizaciji ovog projekta uputili smo i Ministarstvu poljoprivrede, međutim, do objavljivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.


Tagovi

Hunland Zoran Cvetković Čedomir Keco Agroprofit Kvalitetna priplodna grla Subvencije Nabavka Odloženo plaćanje


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.