Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • De Heus
  • 12.07.2019. 12:00
  • Kolubarski okrug, Paljuvi

Kvalitetan obrok po meri krave za više mleka

Sve je više proizvođača mleka i kod nas, koji se okreću evropskim pozitivnim uzorima kada su nega i uzgoj životinja u pitanju, pa u svojim štalama uz stručni nadzor i visokokvalitetni koncept ishrane postižu vidnije rezultate.

Foto: De Heus
  • 1.901
  • 363
  • 0

Toma Obućinski iz sela Paljuvi kraj Uba na svojoj farmi uzgaja 360 grla, od čega je 150 muznih krava simentalske rase. Ovo gazdinstvo Imleku dnevno preda 2.000 litara mleka, a za dvadeset godina bavljenja stočarstvom najbolji prosek proizvodnje mleka beleži u poslednjih šest meseci, nakon primene izbalansiranog koncentrovanog obroka po savetima stručnjaka iz De Heusa, vodeće međunarodne kompanije u oblasti proizvodnje visokokvalitetne hrane za životinje.

Zadovoljavajući prinosi mogući jedino uz dobar tretman

Porodica Obućinski na 160 hektara obradive površine uzgaja pšenicu, kukuruz i krmna bilja, mahom namenjena za prehranu stoke i tako obezbeđuje celokupan kabasti deo hrane za tovljenike i mlečna grla. Seno, senaža i kukuruzna silaža koju proizvode, osnova su svakog obroka, dok koncentrovani deo predstavlja pitanje koje zahteva pažljiv pristup.

"Bitno mi je zdravstveno stanje goveda, i zato ne pravim problem cene koncentrata jer hoću da krave ostaju steone i da imaju mleka. Trudimo se dug period, osemenjavamo i odjednom se pojave ciste na jajnicima, a to se dešava zato što obrok nema dovoljno vitaminskih i proteinskih sastojaka", objašnjava Obućinski.

Izbalansiran obrok za uspešnu proizvodnju

Uspešno poslovanje na farmi podrazumeva dodatni angažman radnika, neophodnu mehanizaciju, stalnu negu životinja i kvalitetnu ishranu, do čega Obućinski drže, ali i pored stalnog veterinarskog nadzora i više različitih pokušaja da se promenom ishrane problemu smajene reprodukcije stane na put, efekti su vidljivi od skoro.

Plodnost i mlečni prinos uvećani duplo

Nakon oglednog procesa, koji je sproveo De Heusov stručni tim, na farmi Obućinskog uverili su se u sve benefite dobro izbalansiranog koncepta ishrane. 

"Uspešnost osemenjavanja za maj mesec je 65%, a bio je ispod 50%, čak i 30%. Pored toga što je plodnost krava porasla duplo i muzni prosek porastao je za dve litre dnevno po kravi, sa 22 litre koliko su davale, sada je prosečna mlečnost 24 litre po grlu. Sve to zahvaljujući dobrom koncentratu", poručuje on i najavljuje nastavak saradanje radi postizanja maksimalnog napretka.

Da je za plodnost krave 90% odgovorna ishrana, a genetika ima udela tek u preostalih 10% tvrdi specijalista za ishranu preživara u kompaniji De Heus Dragan Bursać, koji je svoj specijalistički rad posvetio upravo jednom od najvažnijih problema u reproduktivnom procesu krava. Vođen principom kompanije koji najpre nalaže uzrokovanje problema radi što kvalitetnijeg rešenja, sproveo je detaljan ogled na farmi Obućinski.

 "Na Tominoj farmi reprodukcija je bila na malo lošijem nivou, iako je sve što je do veterinara bilo odrađeno. On je pitao da li sa hranom kojom raspolaže možemo da napravimo rezultate. Dao nam je na posmatranje 20 najproblematičnijih grla. Naš pristup farmeru je ne da samo prodamo koncentrat, nego da otkrijemo šta ga muči. U 90% slučajeva je to reprodukcija i manja mlečnost, što su dva povezana problema", priča veterinar.

Nakon izbalansiranog obroka, muzni prosek je porastao za dve litre po grlu

Regulisanje količine mleka dolazi nakon poboljšanja reprodukcije, a svako grlo ima drugačije potrebe.

 "Zaključak je da protein koji je u nedostatku kod muznih grla ima veliki uticaj na zdravstveni i mlečni status krava. Naš koncept ishrane podrazumeva proteinsku i energetsku analizu hraniva u laboratoriji, a zatim precizno izračunavanje referentnih vrednosti hrane za svaku kravu u odnosu na njen period laktacije. Pre toga smo uzorkovali krv kod pojedinih krava, uradili trijažu i otkrili da u krvi fali proteina i na taj način smo podigli protein i mineralno-vitaminski kompleks. Ogled je trajao mesec dana, a rezultat je da od 20 krava, 10  pokazuje pravi estrus i četiri su bile steone. Toma se time uverio da to što radimo, radimo kako treba", objašnjava Bursać, koji predviđa još bolje rezultate u predstojećem periodu.

"Boljitak se ostvaruje tako što pored hraniva koje proizvođač koristi, teži da, zahvaljujući našim sugestijama, napravi kvalitetnija hraniva, što je profitabilniji postupak. Toma sada ima duplo više steonih krava, a sledeće godine može da očekuje i daleko bolju mlečnost," zaključuje Bursać.

Dragoceno iskustvo na farmu Obućinski stiže iz Drezdena

Farmer iz Paljuve spada u proizvođače mleka koji su svesni da budućnost proizvodnje leži u praćenju visoko postavljenih evropskih standarda, a saradnja sa De Heusom otvorila mu je put ka svom cilju. Stoga je najmlađeg sina Milorada poslao na farmu koja funkcioniše po konceptu ove internacionalne firme.

"Milorad je završio drugi razred Poljoprivredne škole u Valjevu i prethodno je boravio na farmama u Austriji. Trenutno je u Drezdenu, na farmi od 1.000 muznih krava, gde je mlečnost preko 30 litara po grlu, u pitanju je holštajn-frizijska rasa goveda. Tu se obrađuje oko 1.100 hektara zemlje, dakle hektar po kravi, što je evropski standard", kaže proizvođač mleka.  

Naime, internacionalni produkt menadžer De Heus-a, Dik van Hengel (Dick van Hengel), koji je i stručna podrška sektoru preživara u Srbiji, organizovao je obuku i jednomesečni boravak za mladog Obućinskog na farmi svog brata. Tako su otac i sin, u pratnji veterinara sa svoje farme i stručnog tima iz De Heus Srbija posetili ovu farmu.

Dragocena isukstva sa farme u Drezdenu

"Impresionirani smo čitavom organizacijom tako velike farme - higijena, briga o teladima, sve je na visokom nivou. Očigledni su posvećenost, trud i znanje. Ishrana se takođe sastoji od kabastog obroka, ali tu je pored kukuruzne silaže i proteinskog dodatka, pretežno lucerkina i travnata senaža, za razliku od našeg podneblja gde se praktikuje seno", primećuje farmer.

Pomenuta farma poseduje biogasno postrojenje, gde se struja u 90% proizvodi od tečnog stajnjaka koji se isporučuje elektroprivredi, a samim tim cena energije zagarantovana je u narednih 20 godina, što predstavlja jedan od glavnih izvora profita. Čitav sistem rada i upravljanja farmom predstavljaju značajno iskustvo za mladog Obućinskog, koji planira da krene očevim stopama.

Za više informacija o ishrani životinja na vašoj farmi, obratite se stručnom timu kompanije De Heus na jedan od dole navedenih kontakata!


Foto prilog


Tagovi

Toma Obućinski De Heus Imlek Paljuvi Dragan Bursać Dick van Hengel Proizvodnja mleka Stočna hrana


Autorka

Ana Marić

Više [+]

Master profesor srpske književnosti, kojoj proizvodnja "ispod vedrog neba" nije strana. Onlajn novinarka, koja se bavi istraživačkim temama iz sfere poljoprivrede.


Partner

De Heus d.o.o

Agroindustrijska zona bb, 15000 Šabac, Srbija
tel: +381 15 354 858, fax: +381 15 354 861, e-mail: info@deheus.rs web: https://www.deheus.rs/