Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozji sir
  • 08.04.2017. 13:30

Kvalitet i marketing donose tržište

Sima Kovačević iz Suseka proizvodi sir od kozjeg mleka. Svojim kvalitetom ostvario je uspeh na tržištu toliki da će uskoro pokrenuti mini mlekaru i pogon za preradu mleka.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.709
  • 408
  • 0

Proizvodnja kozjeg sira u domaćinstvu Sime Kovačevića u Suseku, počela je sa 10 koza. Danas ih ima 50. Rase su mešane - alpina i balkanske koze.

"Alpine držim zbog količine mleka, a balkansku kozu zbog kvaliteta mleka. Tog mleka treba mnogo manje, nego od alpine, za pravljene sira. Bukvalno mi dođe kao oplemenjivač na mleko od alpine", kaže domaćin.

Svo mleko prerađuje se u sir

Koze se hrane se na pašnjaku. Alpine u proseku daju 2,5 do 3,5 litre mleka. Balkanske koze daju do litre ili litre i po mleka. Nakon muže, svo mleko se prerađuje u sir.

"Pravi se tvrdi sir, mlada kriška i ide surutka na tržište. Trenutno sam na pijaci u Beočinu, a ostalo je kućna prodaja i lična dostava po narudžbini. Cene su od 700 do 1.200 dinara za tvrdi sir, mlada kriška 500 dinara", objašnjava Kovačević.

Isplativost kozarstva

Dodaje da se kozarstvo isplati ukoliko se pronađe tržište. Važni su i kvalitetan proizvod i dobar marketing. On je uspeo u tome, pa mu je cilj da napravi mini mlekaru i pogon za preradu mleka, odnosno proizvodnju tvrdog sira. U tome mu podšku pruža Poljoprivredni fakultetu u Novom Sadu. Veruje da će osim još boljeg kvaliteta imati i još sigurniji plasman.

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene rase životinja koje su od davnina služile čoveku i davale mu visokovredne proizvode poput mesa, mleka, kože, dlake i stajnjaka.... Više [+]

Tagovi

Sima Kovačević Susek Kozarstvo Alpine Balkanske koze


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner