Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kunića
  • 06.05.2018. 19:00

Kunićarstvo - posao koji donosi novac

Meso kunića je sve traženije, jer je kvalitetno i zdravo - sadrži visok nivo proteina a nizak nivo masti .

Foto: Flickr / Alex J.
  • 2.170
  • 141
  • 0

Kunićarstvo u našoj zemlji još uvek ne pripada klasičnom stočarstvu, pa ne postoje subvencije koje su podrška uzgoju, Međutim, ovaj posao i dalje može da bude profitabilan. Naime, ovo je životinja koja najbrže raste i koja se najbrže razmnožava od svih životinja koje čovek gaji, piše portal Pokreni posao. Meso kunića je sve traženije, jer je kvalitetno i zdravo - sadrži visok nivo proteina a nizak nivo masti.

Isplativa računica

Na to da uzgajate kuniće može da vas podstakne činjenica da je zarada po kuniću od tri kilograma - tri evra.  Jedna ženka donese, u proseku, 50 mladunčadi za godinu dana. Dakle, jedna ženka donese zaradu od 150 evra godišnje, a ako napravite leglo od 50 ženki, to je oko 7.500 evra, odnosno bruto 625 evra mesečno. Kunićima je potrebno oko 80 dana da dostignu prodajnu težinu.

Šta je potrebno za uzgoj kunića?

Obezbedite prostoriju u koju ćete postaviti specijalne kaveze, namenjene kunićima. Trebalo bi da bude osvetljena, morate je provetravati, ali tako da ne bude promaje. Kaveze redovno čistite i uvek obezbedite svežu hranu i vodu. Rashladni uređaji će vam koristiti leti, kako biste sprečili sterilitet kod kunića, koji se javlja za vreme visokih temperatura. Takođe, temperatura ne sme da bude ispod 10 stepeni Celzijusa, a vlažnost vazduha održavajte na 60%.  

Više o kunićima pročitajte ovde.

Izmet kunića koristan za đubrenje

Izmet koji očistite iz kaveza koristiće vam za đubrenje bašta ili njiva. Bogat je sastojcima koji hrane zemlju, a tako i biljke. Odraslih 50 jedinki za jedan dan proizvede oko 15 kilograma izmeta.


Povezana stočna vrsta

Male životinje

Male životinje

Gajenje malih životinja u našim krajevima uobičajeno uključuje vrste poput kunića, puževa, živine i raznih ptica. Uzgoj malih životinja kao porodični posao može biti veoma... Više [+]

Tagovi

Kunić Kunićarstvo Biznis Izmet


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.