Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Križanje životinja
  • 15.04.2016. 19:30

Križanac između koze i ovce - "kovca"

Paddy Murphy, uzgajivač koza i ovaca iz Irske, na svojoj farmi primijetio je novog neobičnog stanara - križanca ovce i koze!

  • 5.374
  • 83
  • 0

Kakvo to neobično neodoljivo stvorenje skače irskim pašnjacima? Paddy Murphy, uzgajivač koza i ovaca, još je prije dvije godine primijetio novog stanara svoje farme, praktičnim rječnikom nazvanog "kovca" (geep) - rijetke genetske kombinacije ovce i koze, prenosi Modern farmer.

Murphy kaže kako nije primijetio ništa neobično te noći kada se ovca ojanjila. Kada je svanuo dan, bilo je sasvim jasno da je nešto neobično stiglo na njegovu farmu u County Kildare u Irskoj.

Jarac koji ne poznaje granice

Kao prvo, janje je bilo crno, a ovca bijela, ali se očito boje mogu zamijeniti između generacija. To je Murphyja potaknulo na razmišljanje da se u priču umiješao jarac. Križanac se kretao brže od ostalih janjaca, zahvaljujući dugim i tankim nogama. Isto tako, imao je rogove na glavi kao koza.

I tako se sve posložilo. Murphyu je i genetika potvrdila njegove sumnje da je mali crni zamotuljak sreće zapravo križanac ovce i koze. "Postao je pravi izvor zabave i zbijanja šala u lokalnim kafićima, pa i natjecanja u smišljanju imena", ističe se Murphy.

Zbog velikog spolnog nagona, jarčevi ponekad znaju prelaziti granice između vrsta, pogotovo kada su nesretne ovce blizu. Par takvih pokušaja rezultira nastajanjem križanca - "kovce".

Ovnovi imaju set od 54 kromosoma koji grade njihovu DNA, dok ovce imaju set od 60 kromosoma. Zbog razlike u broju kromosoma, većina takvih križanaca su mrtvorođena, no svako malo matematika zakaže. Primjer je i jedan zdrav hibrid iz Botswane koji je imao razliku od 57 kromosoma!

Još primjera "kovaca" ima u Kini, na Jamajci, Malti i u Njemačkoj. Mnogi su takve križance htjeli nazvati "shoat" zbog rijetkog genetskog križanja, no nisu imali sreće jer već postoji taj naziv za prasce.

Murphy će za sada svog malog crnog križanca nazivati "kovca" dok mu se ne odredi neki specifičniji naziv.


Tagovi

Križanac Ovca Koza Irska Geep Kombinacija Genetika Jarac Shoat


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer