Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muzne krave
  • 02.07.2017. 13:00

Krave teško podnose vrućinu

Visoke temperature ne prijaju muznim kravama u šabačkom kraju - daju manje mleka, a neke su i uginule od toplotnog udara.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.603
  • 148
  • 0

Zoran Jadranović iz Dobrića ima 300 grla stoke. Kaže da je najteže muznim kravama, koje zbog velike vrućine manje jedu, a piju više vode. To se negativno odražava na njihovu mlečnost.

"Proizvodnja mleka je pala za 20%, a jedan bik je doživeo infarkt. Uginula nam je i jedna krava, a jedna je izgubila tele", žali se Jadranović.

Provetravanje i hladna voda

Veterinari kažu da je još jedan problem velika vlažnost vazduha. Zato je važno da se štale provetravaju. Potrebno je i menjati prostirku od slame.

Preporučuje se da se životinje hrane što ranije ujutro ili što kasnije uveče. Krave obično u ovakvim uslovima piju 150 litara vode.

"Potrebno je da se obezbedi dovoljno hladne vode i da životinje ne budu direktno na suncu. Ukoliko postoji mogućnost, pustite krave iz štale, one će same pronaći mesto gde im najviše odgovara", kaže za RTS Zoran Kozlina, savetodavac iz Šapca.

Foto: Vedran Stapić


Izvori

RTS


Tagovi

Krave Vrućina Mlečnost Ishrana tokom leta Zoran Kozlina Zoran Jadranović Šabac


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.