Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Josip Đurković
  • 03.12.2017. 18:00

Kozji sir s merlotom - vrijedna inovacija Josipa Đurkovića

S obzirom na to da se bavim kozarstvom, zbog čega sam ljubitelj dobrog sira, odlučio sam ga sljubiti s onim u čemu uživam. Tako je nastala ideja za kozji sir koji dozrijeva u vinu. I to ne u bilo kojem, nego u božanstvenoj kapljici Merlota koja spaja i opušta narod u ovim teškim vremenima priča Đurković.

Foto: Arhiva Josip Đurković
  • 1.277
  • 63
  • 0

Josipu Đurkoviću iz Marjančanaca ova je godina donijela posebnu nagradu za inovaciju kozjeg sira dozrijevanog u Merlotu!

“S obzirom na to da se bavim kozarstvom, zbog čega sam ljubitelj dobrog sira, odlučio sam ga sljubiti s onim u čemu uživam. Tako je nastala ideja za kozji sir koji dozrijeva u vinu. I to ne u bilo kojem, nego u božanstvenoj kapljici Merlota koja spaja i opušta narod u ovim teškim vremenima. Sama proizvodnja i nije tako zahtjevna, no, dosta je dugotrajna jer sir mora dozrijevati duže no inače upravo stoga što je potopljen u Merlotu na određenoj temperaturi.

Gledajući reakcije naših vjernih kupaca, a i ocjenjivačke komisije Tera Tehnopolisa, u tome smo izgleda i uspjeli što nam je osobito drago", kaže.

Deficit kozjeg sira u Slavoniji i manjak poljoprivrednog zemljišta

Usprkos tome, nagrada mu je, dodaje, u ovo vrijeme samo satisfakcija za težak i mukotrpan rad zahvaljujući kojem jedva preživljavaju.

"Govorimo li o isplativosti kozarstva u Republici Hrvatskoj, tada govorimo o problemima. Kod nas ga možemo poistovjetiti s uzrečicom “kruh sa sedam kora” koja simbolizira težak i mukotrpan posao, odnosno posao sluge, no nadamo se boljim danima. Da je tome tako, svjedoči i činjenica koja kazuje da je u čitavoj Slavoniji registrirano svega tri sirane kozjih sireva, što je najbolji pokazatelj (ne)profitabilnosti”, priča Josip Đurković koji se i dalje (neuspješno) bori za dodatno zemljište, iako se proizvodnjom kozjih sireva bavi dva i pol desetljeća.

Trenutno se u okviru 4 ha diči s 42 muznih koza te 26 ovogodišnjih rasplodnih jarica koje nastoji zadržati unatoč nedostatku poljoprivrednog zemljišta, a sve zbog porasta potražnje prema njegovom kozjem blagu. Nada se da će uz pomoć onih koji gledaju, a znaju vidjeti te onih koji čuju, a znaju slušati, doći do potrebne zemlje.

Osvrnemo li se na prednosti komasacije za poljoprivrednike, nužno je istaknuti kako se dobiva manji broj površinski većih parcela, dok se uređenjem kanalske mreže povećava zaštita od elementarnih nepogoda. Olakšava se, također i omogućava pristup parcelama te bolje koristi suvremena mehanizacija. Rješavaju se imovinsko-pravni odnosi, omogućava promjena proizvodne strukture, povećava vrijednost poljoprivrednog zemljišta, ukupni prihod, produktivnost i dohodak

Foto: Arhiva Josip Đurković


Tagovi

Josip Đurković Kozji sir Inovator Đurković Budi uzor


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]