Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koziji stajnjak
  • 14.05.2019. 10:00

Koziji stajnjak može se koristiti i svež, ali je bolje kompostirati ga

Korišćenje kozijeg stajnjaka u baštama može stvoriti optimalne uslove za uzgoj biljaka, a prirodno suv izmet lako se skuplja. Osim toga, na njega se ne kupe muve kao što je slučaj sa drugim vrstama stajnjaka.

Foto: Depositphotos/smuayc
  • 1.701
  • 39
  • 0

Kozarstvo kao grana stočarstva sve je popularnija u svetu, a naša zemlja idealna je za uzgoj koza koje su veliki potencijal u proizvodnji mleka i mlečnih proizvoda. Pored toga, nusproizvod koji često ostane neiskorišćen je kozji stajnjak koji je bogatiji azotom od kravljeg i konjskog stajnjaka, a ima manji udeo vode. 

Odrasla koza sposobna je proizvesti 138 kg suvog đubriva godišnje koji sadrži 3,4 kg azota, 0,5 kg fosfora i 1,1 kg kalijuma. 

Karakteristike i prednosti stajnjaka

Korišćenje kozijeg stajnjaka u baštama može stvoriti optimalne uslove za uzgoj biljaka, a prirodno suv izmet lako se skuplja. Osim toga, na njega se ne kupe muve i crvi kao što je slučaj sa drugim vrstama stajnjaka.

U ovakvom stanju može se direktno ukopati u zemlju i neće naštetiti biljkama kao što je slučaj sa kravljim i konjskim stajnjakom koji mogu "spaliti" biljke. Idealno bi bilo u zemlju ga ukopati u jesen. Osim što će nahraniti zemljište organskim materijama, zbog svog oblika i strukture dodatno će je i razrahliti. 

Najsigurnije je kompostirati kozji stajnjak

Osim samog izmeta, prikupiti se može zajedno sa urinom čime će se povećati udeo azota. U tom slučaju svakako ga pre upotrebe treba kompostirati, odnosno ostaviti da sazri. 

Ako kozijeg stajnjaka imate u izobilju, a želite ga koristiti ove sezone, najsigurnije bi bilo kompostirati ga pre primene. Ne zato što bi mogao spaliti biljke nego zato što može sadržati patogene koji se mogu uneti u organizam konzumiranjem svežeg povrća. 

Kako pripremiti kompost

Kompostiranje je jednostavno. Ako koristite komposter, pomešajte ga sa drugim organskim ostacima kao što su ostaci korova iz bašte, otkos trave, lišće, slama, organski otpad iz kuhinje i sl. Isto možete napraviti i sa kompostnom hrpom. Važno je da kompost, u slučaju sušnog razdoblja, povremeno zalijte i da ga promešate kako bi se povećao protok vazduha, što će pomoći u razgradnji. U zavisnosti od veličine, sazrevanje može potrajati nedeljama ili mesecima. Imajte na umu da što je gomila manja, brže će sazreti, navodi Gardening Know How

Oprez kod korišćenja svežeg stajnjaka

U slučaju da koristite sveži koziji stajnjak koga ćete prostrti okog biljaka, napravite to najmanje 120 dana pre berbe useva koji rastu blizu tla, kao što je zelena salata ili korenasto povrće. Za useve koji ne dodiruju zemljišta, kao što je kukuruz, dovoljno je staviti ga najmanje 90 dana pre berbe. 

Nedostatak svežeg kozijeg stajnjaka je ta što se u njemu često nalaze semenke biljaka koje je koza pojela i koje će se verovatno zakoroviti u bašti. Ovaj se nedostatak takođe može izbeći kompostiranjem. 

Razmislite i o proizvodnji kozijeg stajnjaka koga možete prodati povrtarima i voćarima jer se na taj način smanjuje prekomerna upotreba pesticida. 


Tagovi

Kozji stajnjak Uzgoj koza Azot Kompostiranje Nusproizvod


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.