Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 22.04.2021. 07:30

Korišćenje više pšenice u ishrani preti potražnji kukuruza i soje?

Proizvođači stočne hrane u Kini naglo su povećali otkup pšenice kako bi nadomestili kukuruz. Posledično se smanjila i potražnja za sojinom sačmom.

Foto: Bigstock/budabar
  • 253
  • 403
  • 0

U Kini je korišćenje pšenice u stočnoj hrani umanjilo potražnju za ostalim žitaricama i smanjila izglede na tržištu za sojinu sačmu i ostale ključne sastojke koji se koriste u toj industriji, upozorili su analitičari i trgovci za reuters.

Tamošnji su proizvođači u poslednjih nekoliko meseci naglo povećali otkup pšenice kako bi nadomestili kukuruz jer ona sadrži više proteina od njega. Posledično, smanjena je i potražnja za sojinim brašnom koje je inače glavni izvor proteina u stočnim obrocima.

"Potražnja za sojinom sačmom uopšteno je loša. Oporavlja se, ali vrlo sporo", istakao je analitičar Zou Honglin. Kao glavne razloge za to navodi afričku svinjsku kugu (ASK) i zamenu kukuruza pšenicom.

Proizvođači stočne hrane koriste ono što je jeftinije

Očekuje se da će Kina upotrebiti do 40 miliona tona te žitarice za hranu u sezoni 2020/21. koja je počela u junu prošle godine. Time će zameniti otprilike istu količinu kukuruza i istisnuti više od četiri miliona tona sojine sačme.

Uprkos tome, očekuje se da će kukuruz ostati primarna krmna žitarica u toj zemlji, sa otprilike 185 miliona tona za ovu godinu. Međutim, male zalihe i visoke cene podstakle su stočare da pronađu alternative tamo gde je to moguće, uključujući upotrebu dvostruko više pšenice u odnosu na godinu pre.

"Ne bi imalo ekonomskog smisla koristiti pšenicu kao zamenu za kukuruz kada bi njena cena bila viša. Međutim ona je sada jeftinija, stoga se i koristi“, pojasnio je jedan koordinator nabavke. Dodao je da je udeo soje za proizvodnju hrane u njegovoj firmi pao za tri odsto nakon što su počeli da koriste pšenicu.

Zamena je smanjila udeo sojine sačme u hrani za svinje i živine sa padom u rasponu između dva i sedam odsto u celoj zemlji, komentarišu analitičari. Međutim, u nekim područjima severne Kine taj postotak u hrani za živinu iznosi čak devet odsto.

Očekuje se da će ova situacija trajati još nekoliko nedelja jer su mnogi proizvođači stočne hrane do maja obezbedili zalihe pšenice.

"Prema trenutnim procenama, dodatnih 30 do 40 miliona tona otići će u sektor hrane za životinje 2021/22.", rekao je upravnik velikog trgovca tom žitaricom.

"Međutim, količina bi trebalo da opadne kako vlada interveniše", napomenuo je, pozivajući se na nedavne mere koje su vlasti preduzele kako bi ograničile kupovinu te žitarice iz državnih rezervi i podigle niske cene nakon što su se lokalne u nekoliko područja popele do najviših vrednosti u petogodišnjem razdoblju. 

Prošle nedelje rast, ove pad - kako se kreću cene žitarica?

"Na kraju se sve svodi na cene. Ako one za kukuruz ostanu visoke, a isplativo je koristiti pšenicu, mi ćemo je i dalje koristiti", zaključio je.

Rasla proizvodnja svinjetine

Proizvodnja svinjskog mesa u Kini je porasla u prvom tromesečju za 31,9 odsto u odnosu na godinu ranije na 13,69 miliona tona. Do toga je došlo nakon velikih ulaganja u obnovu stada koja je 2018. godine poharala ASK.

Broj se povećao na 415,95 miliona grla krajem marta, što je porast od 29,5 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je kineski Državni zavod za statistiku. Osim toga, prosečna težina zaklanih svinja bila je niža u odnosu na prošlu godinu. 


Tagovi

Kina Proizvodnja Stočna hrana Sojina sačma Cena pšenice Cena kukuruza


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.