Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konjarstvo
  • 15.04.2018. 15:00

Koliko je isplativo odgajanje konja?

U Srbiji se odgajanjem i prodajom konja bave mnogi odgajivači i nekoliko ergela. Tamo se konji neguju i pripremaju za trke, ali i poslove u poljoprivredi. Osim ždrebadi, na tržištu se prodaju i odrasla grla, a cene variraju od nekoliko stotina, do nekoliko desetina hiljada evra, što zavisi od mnoštva faktora.

Foto: Flickr / Helena
  • 2.164
  • 77
  • 0

U našoj zemlji se odgajanjem i prodajom konja bavi nekoliko ergela i odgajivača, među kojima je i ergela "Proleće" u sastavu Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici. Ta ergela je nedavno oglasila prodaju 5 ždrebadi lipicanerske rase, a kako je navedeno u oglasu, koji prenosi Dnevnik, sva grla su obeležena mikročipom, a obavljeno je i dijagnostičko ispitivanje na infektivnu anemiju kopitara. Za svu ponuđenu ždrebad postoji precizna matična evidencija u skladu sa Glavnim odgajivačkim programom u konjarstvu na teritoriji Vojvodine, najmanje 5 generacija predaka i za njih je moguće izvaditi pedigre.

Mušku ždrebad prodaju, žensku zadržavaju

U pomenutoj ergeli kažu da gotovo svake godine prodaju mladu mušku ždrebad lipicanerske rase, dok žensku zadržavaju. Prema njihovim rečima, interesovanja za kupovinu ždrebadi ima, dodajući da starija muška priplodna grla moraju da kupe, a nabavljaju ih od ergela u Karađoređevu i Kelebiji. Stariji lipicaneri sa te egrele koriste se za poslove u poljoprivredi, tako da oni sami za sebe zarađuju, a osim toga, u ergeli postoji i škola jahanja, koju redovno pohađa pedesetak mališana.

Interesovanje za kupovinu ždrebadi nije preveliko

Ergela "Proleće" svake godine ždrebad prodaje i na ergeli u Kelebiji, na kojoj trenutno ima više od 60 grla. Direktorka te ergele Tereza Kereteš kaže da interesovanje nije veliko, dok je cena različita i zavisi od uzrasta i pola konja. Cena ždrebadi starosti od 6 do 12 meseci kreće se od 600 do 1.200 evra, ali to zavisi od pedigrea, to jest od toga da li su grla čistokrvne rase ili imaju u sebi nešto što ih stavlja u B knjigu.

Obučena grla mogu dostići cenu i do 15.000 evra

Keretešova naglašava da je interesovanje za neobučena grla slabo, ali s druge strane za obučena i proverena ima interesanata, zato što mnogi kupci žele da dobiju pripremljenog i utreniranog konja. Ona napominje da obučena grla u zavisnosti od toga da li se kupuju za turizam, sport ili međunarodnu trgovinu, imaju različitu cenu, a ona se kreće u rasponu od 1.000 i 15.000 evra. Prema tome obučeni konji, starosti oko tri godine, mogu da dostignu cenu od 15.000 evra. Međutim, treba znati da je isto toliko vremena i profesionalnog rada neophodno uložiti da bi on mogao da se proda po pomenutoj ceni.

I u Srbiji ima skupih konja

Prema rečima iskusnih poznavalaca konjarstva, i u Srbiji ima skupih uvezenih iz zemalja u kojima je konjarstvo razvijeno (Engleska, Slovenija, Austrija, itd). Najpoznatija mesta za kupovinu dobrih trkačkih konja su: "Nju market" u Engleskoj, "Dovil" u Francuskoj, "Baden-Baden" u Nemačkoj, kao i Klivelend u Sjedinjenim Američkim Državama. Cena konja koji se nalaze u našim ergelama kreće se i preko 50.000 evra, dok istovremeno, ni naše ergele i uzgajivači konja dobra i kvalitetna grla ne prodaju za male pare. Ne tako davno je jedna poznata štala u našj zemlji postigla rekordnu cenu za prodaju grla "Bili Alen", kupljeno u Engelskoj i takmičilo se širom Evrope, a potom prodato Japancima za čak 300.000 evra.


Povezana stočna vrsta

Konjarstvo

Konjarstvo

Konj predstavlja životinju od koje je u prošlosti najviše zavisio napredak ljudske civilizacije, pa je imao najveću i najraznovrsniju upotrebu. Ljudi su domestikacijom konja... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Konji Ždrebe Konjarstvo Cena Prodaja Sremska Mitrovica Kelebija Karađorđevo Tereza Kereteš


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.