Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 26.01.2023. 12:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Koliko će potrajati podeljen kukuruz proizvođačima mlečnih grla?

Svi poljoprivrednici koji se bave mlečnim govedarstvom, a ispunili su predviđene uslove, dobili su po 240 kilograma kukuruza za svaku mlečnu kravu.

Foto: Depositphotos/Seahorse_Photo_in_BKK
  • 1.492
  • 196
  • 0

Zbog suše koja je prošle godine doprinela da stočari ostanu bez kvalitetne hrane za svoja grla, država je obezbedila pomoć koja se sastoji u obezbeđivanju 240 kilograma kukuruza po jednom mlečnom grlu.

"Početkom januara objavljene su jedinstvene rang liste, a uslov je bio da se tokom prošle godine mleko predavalo mlekarama i da su u 2021. godini bar u jednom kvartalu dobili premiju za mleko, ali i da nisu korisnici državnog poljoprivrednog zemljišta. Na području Kolubarskog okruga, ovu vrstu pomoći dobilo je oko 1.200 poljoprivrednika, a ukupno je opredeljeno oko 2.600 tona kukuruza", kaže direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo Svetislav Marković

Svaka pomoć dobrodošla

U Kolubarskom okrugu, pored voćarstva najzastupljenije je stočarstvo, naročito u ubskom kraju, a što se tiče gajenje povrtarskih kultura, naročito kukuruza, koji je prvenstveno zastupljen u ishrani stoke.

Pomoć je namenjena za ishranu mlečnih krava (foto: S. Dovečer)

Kukuruz koji se koristi u ishrani, treba da je suv, zdrav, bez znakova plesni i bez nekog posebnog mirisa i ukusa i ne sme biti zaražen biljnim bolestima i štetočinama. Besplatna dodela kukuruza odnosila se na registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave uzgojem mlečnih krava. To podrazumeva svako žensko grlo starije od dve godine u trenutku prijavljivanja na konkurs.

"Svaka pomoć je dobro došla s obzirom da su dve godine za redom bile sušne i da je podbacila biljna proizvodnja koja je najzastupljenija u ishrani stoke. Sa druge strane imali smo i nisku otkupnu cenu mleka tokom prošle godine i veoma će značiti ova vrsta pomoći u najbitnijem periodu godine kada krave nisu na ispaši i kada se prehranjuju koncentrovanim hranivima."

Da se premosti zimski period

U proseku, jedna muzna krava tokom dana pojede oko pet kilograma koncentrata, ova količina kukuruza koja je opredeljena može trajati oko mesec i po dana do dva.

"Ova količina sigurno nije dovoljna da se zadovolje poljoprivredni proizvođači sa koncentrovanim hranivima ili zrnastom hranom, ali je značajna kao pomoć, ako se ima u vidu da je cena kilograma kukuruza oko 46 dinara. Pomoć je odobrena za poljoprivrednike koji imaju do 50 muznih krava i ova mera je usmerena na najveću grupu stočara. Najveći je broj tih farmi, sa tim brojem mlečnih goveda i oni predaju najveće količine mleka. Da li je dovoljno, verovatno nije, ali je značajno za poljoprivredne proizvođače da premosti zimski period", veruje naš sagovornik.

Već godinama postoji trend smanjenje broja muznih krava, ali prema podacima PSSS-a, ove godine bilo je interesovanja za nabavku mlečnih grla.

Možda je od kukuruza trebalo napraviti koncentrat, veruje Marković

"Dolaze ljudi interesuju se za nabavku mlečnih grla, ali je problem što krava nije prase pa da može da se uzgaja za tri meseca. Treba najmanje dve godine da se dobije dobro mlečno grlo. Interesovanje je poraslo onog momenta kada je cena mleka povećana i od kada proizvođači imaju računicu da to rade.

Ova mera sa kukuruzom je dobra i na području Kolubarskog okruga raspoređena je najveća količina kukuruza u celoj Republici Srbiji", kaže Marković i dodaje da je možda trebalo da se razmišlja i o tome da se od tog kukuruza napravi koncentrat i da se kao takav distribuira.

Oko 40 stočara iz valjevskog kraja boravilo je nedavno na studijskom putovanju u Nemačkoj gde su posetili pet farmi visokosteonih junica i krava koje imaju vrhunsku genetiku i visok prinos mleka. Zbog problema u ovoj oblasti, u JP Agrorazvoj, pokrenuli su inicijativu da se razmotri uvoz visokokvalitetnih junica.


Tagovi

Mlečno govedarstvo Merkantilni kukuruz Ishrana krava Koncentrat Svetislav Marković


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.