Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 12.05.2021. 07:30

Kolaps industrije svinja u Kini? Šta je razlog?

Gradnja ogromnih farmi koštala je mnogo, a oštar pad cena svinjskog mesa i rastući troškovi usled ASK-a doveli su proizvođače do teškog ekonomskog stanja.

Foto: Depositphotos/nelyninell
  • 938
  • 83
  • 0

Kineske kompanije za uzgoj svinja tonu u sve teže ekonomsko stanje jer njihovo poslovanje otežavaju pad cena mesa, a onda i rastući troškovi, prvenstveno oni koji prate drugi talas epidemije afričke svinjske kuge (ASK) i visoke cene stočne hrane.

ASK je devastirala tamošnja stada što je rezultiralo otvaranjem velikih industrijskih farmi koje su ostvarile ogromnu dobit. Njihova je izgradnja bila skupa, ali vlasnicima se to isplatilo dok su cene mesa bile visoke. Iako su one i dalje stabilne, velike su farme sve manje profitabilne.

Trenutno korporacije poput Muyuan Foods, New Hope ili Guangxi Yangxuang proizvode milione životinja godišnje pa dominiraju ovim kineskim sektorom. Treba napomenuti da su pre samo nekoliko godina porodična poljoprivredna gazdinstva sa do 50 grla držala dve trećine svinja u toj zemlji. 

Troškovi proizvodnje porasli za 30 odsto?

Prema analitičarima, cene svinjetine su niže do 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, a tekući troškovi na velikim farmama veći za 30 odsto u odnosu na uobičajene, izveštava agrarheute.

Cene na berzi u Dalianu naglo su porasle na oko 3,85 evra po kilogramu žive vage nakon drugog talasa ASK u februaru i usmrćivanja miliona rasplodnih krmača. Međutim, u martu su pale za oko 10 odsto na 3,46 evra. U poređenju sa Evropom, trenutne su cene u Kini su još uvek više, ali industrijske farme i dalje su u problemima.

Zbog drugog talasa ASK-a zaklano je mnogo životinja što je uzrokovalo značajne gubitke. Mnoge su svinje u klanicu poslate ranije zbog straha od infekcije ovom bolešću, što je značilo manje kilograma i manju zaradu za proizvođače.

Kineska firma "Tech-bank Food" predviđa pad dobiti između 50 i 60 odsto za većinu mega farmi u ovoj godini. Ako cene mesa nastave da padaju, a troškovi ostanu visoki, stvari bi se mogle dodatno pogoršati. Međutim, Muyuan je jedina velika kompanija koja još uvek predviđa rast prihoda. Analitičari pretpostavljaju da je to stoga što su odradili znatno bolji posao od konkurencije, pogotovo u borbi protiv ASK-a.

Dalji razvoj događaja zavisiće od toga da li će se velike kompanije suočiti sa ovim virusom koji je očigledno opasan na farmama u njihovom vlasništvu jer je tamo smešten veliki broj životinja u malom prostoru pa je time i rizik od zaraze velik. Ako tamo dođe do izbijanja ASK, na hiljade svinja moralo bi da bude usmrćeno.

"ASK ostaje glavni problem velikih kineskih kompanija, a ne profitabilnost", poručio je analitičar Rabobanka, Pan Čenjun.


Tagovi

ASK Kina Svinjetina Farme svinja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.