Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje živine
  • 22.04.2022. 07:30

Kokoške i ćurke: Kako do mira u istom dvorištu?

Kada jednom nauče da su sve "jedno jato" bez problema ih možemo držati u istom prostoru. Pre svega je potrebno poštovati njihove potrebe u pogledu smeštaja, ishrane i navika ponašanja.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 648
  • 51
  • 0

Različite vrste živine se mogu uzgajati u istom dvorištu, ali je potrebno ispoštovati određena pravila. Takvo držanje može da ima svoje prednosti i nedostatke. Najveći problem je kada se kokoške i ćurke nađu na istom prostoru, ali se mogu naviknuti na zajednički suživot. Izvesno je da će uvek biti manjih "svađa" između njih.

Kada jednom nauče da su sve "jedno jato" bez problema ih možemo držati zajedno. Pre svega je potrebno poštovati njihove potrebe u pogledu smeštaja, ishrane i navika ponašanja.

Ćurke znaju da budu hirovite, provociraju kokoške

Na prvi pogled radi se o živini i ne bi trebalo da bude nikakvih problema. Prednost ovakvog uzgoja je što možemo da ih držimo u istom objektu koji čistimo u jednom potezu. Lakše je obezbediti snabdevanje pitkom vodom. Dobro je rešenje kada imamo mali prostor, a želimo da uzgajamo obe vrste.

Treba da imamo na umu da se radi o životinjama različite veličine i karaktera. Ćurke znaju da budu hirovite, provociraju kokoške, a one zbog toga postaju agresivne. Osim toga, one su aktivnije, uvek su u pokretu, čeprkaju, traže nešto, komuniciraju. Ćurkama takav ritam može da smeta i iritira ih, jer im odgovara smireniji način života. To može da dovede do stalnih sukoba.

Koke su stalno u pokretu (Foto: Ranka Vojnović)

Imaju i različite potrebe za hranom. Ćurke zahtevaju više hrane i potrebno je odvojiti hranilice za jata, jer se može desiti da kokoške ostanu bez hrane.

Zašto kokoške kljucaju jaja i kako ih od toga odviknuti?

Kako bi sprečili pojavu pijelonefritisa kod ćurki neophodno im je davati hranu bogatu vitaminom B ili dodatke, jer im je potreban nekoliko puta više nego kokoškama.

Problem može biti izmet ćurki. On može biti bogat patogenima koji izazivaju pojavu i brzo širenje infektivnog tifusa među kokoškama. Istovremeno i one mogu zaraziti ćurke zaraznim crvima koji mogu izazvati njihovo uginuće. Zbog toga je kod zajedničkog uzgajanja neophodno održavanje higijenskih uslova na visokom nivou.

Držite ih zajedno od prvog dana

Preduslov zajedničkog suživota je da se pilići i ćurići drže zajedno od prvog dana. Samo u tom slučaju će se naviknuti jedni na druge, u suprotnom može se desiti da zbog stalnih svađa i borbi dođe do uginuća životinja.

Potrebno im je osigurati dovoljno prostora, kako u objektu, tako i u dvorištu. Za kokoške je neophodno obezbediti 0,5m², a za ćurke 0,8m² prostora u objektu.

Dvorište treba biti dovoljno veliko. Jedinke će biti zdravije što više vremena provode na otvorenom i manje će se svađati.


Tagovi

Ćurke Kokoške Sukob Suživot Živina Uzgajanje živine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.